Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD ANDERS
I CV-KÖKET I ÖREBRO Det tidigare köket på Centrala Verkstäderna, CV, har kocken Anders Johnsson förvandlat till ett supermodernt kök med plats för matgäster. Här sker middagar runt köksön, gästspel, matlagningskurser och catering. – Jag vill med CV-köket göra skillnad och vara med att förändra framtidens sätt att äta och producera mat så därför köper jag in våra fina råvaror från lokala bönder och yrkesfiskare med rätt attityd, klargör Anders. Några kvällar varje månad blir CV-köket en ”vanlig” restaurang med ”Middag runt köksön” för, endast 12 exklusiva gäster runt köksön. Kvällen börjar med en drink samt snacks. Därefter serveras en smarrig sexrätters meny byggd på råvarorna i säsong tillsammans med lämpliga viner. Vid dessa kvällar medverkar ibland gästkockar tillsamman med Anders med namn som chokladkocken Joel Lindqvist, Emil Bertilsson från Skoogs Kro eller Årets Kock, Jimmi Eriksson. För grupper av kompisar, kollegor eller 16 familjer inbjuds till ”Aktiv matlagning”. I grupper får deltagarna vara med och förbereda samt laga kvällens middag där Anders övervakar och ger värdefulla tips. Vi har med stor behållning deltagit i en kurs över tre tillfällen med teman – Trädgården, Havet och skogen. Här förkovrades vi i hantering och tillagning av bär, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt svamp och vilt. Cateringverksamheten är omfattande och sker i allt från mindre privata middagar till stora publikevent. Prisad bokförfattare Den tegelstensliknande boken ”Härifrån - råvaror, recept och relationer” av Anders är på hela 350 sidor fyllda av stimulerande och initierade reportage och recept. Ett måste för den gastronomiskt intresserade. Inledningsvis görs besök hos fiskarna på Valen, Rörbrakets grönsaker, Bredsjö ost, Göksholms gård, Jannelunds gård, Källsprångs gård, Köpings musteri och Storå Bär & grönsaker. Innan recepten delar Anders generöst med sig av tips på lämplig utrustning för kockar på alla nivåer samt de smaksättare han främst nyttjar. Perfekt för oss alla amatörkockar. Recepten, imponerande över 300, är ” Maten får gärna vara kreativ, överraskande och spännande, men framför allt ska det vara jäkligt gott!” Anders Johnsson indelade och skapade efter våra årstider. Under våren lockar nässelsoppan, smörkokta sparrisen och rabarbersoppan. Sommar, gös med blomkål, isade gurkan samt rödbeta och morot. Höst, kantarellsoppan, den godaste gösen och blåbär med gransocker. Vinter, rotfruktssoppan, älg samt frasig abborre. Visst har vi, med gott resultat, lagat den så omtalade och omskrivna rotfruktssoppan med färskost. Pröva och njut. Anders Johnsson Allt började i köket hos mamma och mormor, de första förebilderna. Vid en praktik på Lindesbergs Stadshotell fick Anders positivt uppleva glädjen, intensiteten och stämningen i ett restaurangkök. Restaurangutbildningen i Jämtländska Hede kunde kombineras med ett flitigt snowboardåkande. Avgörande för Anders utveckling var åren på Tofta Badrestaurang, på Gotland. Somrarna på Gotland kombinerades med vintrar i Åre. Därefter blev det arbete i Oslo åren 2003-2007. Först på fiskrestaurangen ”Blue Fish” och därefter grillrestaurangen ”Sydöst”. Första egna ansvaret som köksmästare gavs under fyra år på Skoogs Krog i Funäsdalen. Via arbete på Loka Brunn och Ågatan 3 hamnade Anders i Katrinelund. Satsningar på ”Årets kock”, semifinal år 2016 och final år 2018, kombinerades med bokskrivande och år 2020 gavs prisade boken ”Härifrån” ut. Samma år utsågs Anders till ”Årets Ekokock”. Idag driver Anders, Slyteviken Kreativ Catering & Matstudio i CV-köket.