Nöjesnytt Jönköping 1
lamm Lamm äter man runt om i världen, inte bara t
ill påsk. Klassiska kryddor till lamm i det svenska köket är rosmarin och vitlök. Lammkött är vanligare i maträtter kring Medelhavet, i indisk och kinesisk matkonst och i mellanösterns kök. VITLÖKSSPÄCKAD LAMMSTEK MED GRATÄNG OCH RÖDVINSKOKT RÖDLÖK 6 portioner 1 kg benfri lammstek 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 hel vitlök 2 msk hackad färsk rosmarin 2 msk hackad färsk timjan GRATÄNG 600 g mjölig potatis 400 g jordärtskockor 1 gul lök 4 dl Arla Köket® vispgrädde 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1,5 dl Kvibille® riven cheddarost RÖDVINSKOKT RÖDLÖK 3 rödlökar 1 msk Arla® 3 dl rödvin svenskt smör 2 msk flytande honung 1 msk kalvfond 1 kvist färsk rosmarin TILL SERVERING 300 g färsk haricots verts Börja med gratängen. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka löken. Blanda med grädde, salt och peppar i en kastrull. Låt koka under omrörning ca 20 min. Lägg allt i en ugnssäker form. Strö över riven ost vid gratinering. Sätt ugnen på 125°. Salta, peppra och krydda steken med örtkryddor. Dela vitlöken mitt itu med skalet på. Tryck ut 6 st vitlöksklyftor och stick in dem lite utspritt i steken. Lägg steken i en ugnssäker form med resterande vitlök runtom. Stek i nedre delen av ugnen till 58° innertemperatur, ca 1 tim och 20 min. Ta ut köttet, täck det med folie och låt det vila ca 30 min. Höj temperaturen till 225°. Tillaga gratängen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fräs den mjuk på medelvärme i smör i en stekpanna.Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min tills hälften av rödvinet kokat in. Häll ned lammskyn från formen och smaka av med salt och peppar. Skiva köttet tunt och servera med gratängen, rödlöken och kokta haricots verts. 40 | nöjesnytt LAMMFÄRSBIFFAR MED LJUMMEN SPARRISPOTATISSALLAD 4 portioner 500 g lammfärs 2 dl Arla Ko® 4 äggulor 0,5 dl hackade färska örter, ex. persilja, timjan, rosmarin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 2 msk Arla® svenskt smör LJUMMEN SPARRISPOTATISSALLAD 650 g delikatesspotatis 300 g färsk grön sparris 250 g körsbärstomater 4 msk Arla® svenskt smör 2 tsk dijonsenap 0,5 tsk flingsalt 1 krm svartpeppar 2 msk finskuren färsk gräslök Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Dela sparrisen i bitar och koka den ca 3 min. Halvera tomaterna. Smält smöret. Vispa ihop smör, senap, salt och peppar. Dela potatisen i bitar. Blanda med dressingen, sparris, tomater och gräslök. Blanda raskt ihop färs med grädde, lite i taget. Arbeta in äggulorna, en åt gången. Smaksätt med färska örter, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna 3-4 min per sida. Servera nystekt lammfärsbiff med ljummen sparrispotatissallad. LAMMFÄRSPAJ MED SMAK AV FETAOST 4 portioner PAJDEG 100 g Arla® svenskt smör 2 dl grahamsmjöl 1 dl vetemjöl 1 krm salt 0,5 dl Arla Ko® FYLLNING 400 g lammfärs 1 gul lök 1 msk Arla® svenskt smör 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche feta & soltorkad tomat KÄLLA: ARLA standardmjölk vispgrädde 1 tsk salt 1,5 dl Kvibille® riven cheddarost 150 g körsbärstomater Blandad grönsallad Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka löken. Stek lammfärsen i smör i en stekpanna. Lägg ner lök och vitlök och fortsätt steka ett par min. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. Lägg i lammfärsröran. Strö över osten. Skär tomaterna i halvor och fördela på fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Servera med sallad. GRILLADE LAMMRACKS MED SMÖRKOKT LÖK 4 portioner 8 lammracks 0,5 tsk salt 1 tsk pepparmix SMÖRKOKT LÖK 100 g Arla® 8 små gula lökar 8 vitlöksklyftor 0,5 dl hackad färsk persilja 0,5 citron (rivet skal) 150 g färsk haricots verts Skär bort ändarna på bönorna och koka dem i lättsaltat vatten 1 min. Kyl dem snabbt i isvatten. Smält smöret i en kastrull. Skala lökarna och lägg ner dem i kastrullen. Låt lökarna sjuda i smöret tills de är mjuka, ca 20 min. Vänd ner persiljan och bönorna i smöret. Gnid in lammracksen med salt och pepparmix. Grilla eller stek dem 2-3 min på varje sida. Servera lammracks med de smörkokta lökarna. Strö över citronskal. svenskt smör