Nöjesnytt Jönköping 1
värmande soppor En vällagad soppa är aldrig fel.
Här hittar du våra mest populära recept på soppa. Från enkla vardagsvarianter till eleganta förrättsoppor. Låt oss fresta med jordärtskockssoppa, fransk löksoppa och gulaschsoppa. GULASCHSOPPA 4 portioner 300 g köttfärs 1 chorizo 2 gula lökar 3 paprikor i olika färger 0,5 dl tomatpuré 1 tsk kummin 1 liter köttbuljong 1 msk Arla® svenskt smör VITLÖKSRÖRA 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta 0,5 dl hackad färsk persilja Skär korven i små bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och hacka paprikan. Bryn köttfärsen i smör i en gryta så att den blir smulig. Rör i korv, lök och paprika och låt det fräsa någon minut. Rör i tomatpuré och kummin. Häll på buljongen. Låt det koka 10-15 min. Smaksätt crème fraiche med vitlök och persilja. Servera gulaschsoppan i stora skålar och rör i vitlöksröran. Vallmobröd eller knäckebröd är gott till. JORDÄRTSKOCKSOPPA 4 portioner 500 g jordärtskocka 1 gul lök 1 msk Arla® svenskt smör 1 dl torrt vitt vin 5 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2,5 dl Kelda® matlagningsgrädde 1 krm vitpeppar 0,5 dl hackad persilja Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar. Garnera gärna med persilja. FRANSK LÖKSOPPA 4 portioner 4 gula lökar 2 vitlöksklyftor 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 1 tsk torkad timjan 2 dl vitt vin 1 liter grönsaksbuljong 1 msk soja Salt & svartpeppar GRATINERING & GARNERING 8 skivor baguette 100 g Falbygdens® Gruyère Färsk timjan Skala och skiva lök och vitlök. Hetta upp smör-&rapsolja i en rymlig kastrull. Fräs lök, vitlök och torkad timjan ca 15 min på medelvärme. Värm ugnen till 250° och grill. Tillsätt vin, buljong, soja och lagerblad till löken. Låt löksoppan koka under lock ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Toppa med brödskivor och ost. Gratinera löksoppan högt upp i ugnen tills osten smält. Toppa med färsk timjan. TOMATSOPPA 4 portioner 1 gul lök 1 msk Arla® svenskt smör 800 g passerade tomater 1 l vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2,5 dl Kelda® matlagningsgrädde 1 krm svartpeppar 1 krm strösocker Persilja Skala och hacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt tomater, vatten, smulad buljong, grädde och peppar. Låt tomatsoppan koka några minuter. Smaka av med socker och toppa med persilja. MUSTIG HÖSTSOPPA 4 portioner 750 g blandade rotfrukter, t.ex. potatis, rotselleri, morot, palsternacka 1 gul lök 8 dl vatten 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong 100 g rökt fläsk 2 vitlöksklyftor 2 msk Arla® svenkt smör 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1 dl färska örter, t.ex. timjan, rosmarin, gräslök Skala rotfrukter och lök och dela dem i bitar. Mixa rotfrukter och lök, lite i taget i en matberedare. Häll hälften av blandningen i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka ca 5 min. Mixa soppan slät i en matberedare. Skär fläsket i små tärningar. Skala och hacka vitlöken. Fräs det i smör i kastrullen. Häll i den mixade soppan, de okokta rotfrukterna, crème fraiche och örter. Låt soppan koka ca 5 min. Smaka av med salt. FISKSOPPA MED FÄNKÅL OCH SAFFRAN 4 portioner 200 g laxfilé 200 g torskfilé 1 liten purjolök 0,5 dl fänkål 1 msk Arla® svenskt smör 1 pkt saffran 0,5 tsk stötta fänkålsfrön 400 g krossade tomater 2,5 dl Arla Köket® vispgrädde 5 dl vatten 1,5 msk fiskfond 0,5 tsk salt Skär fisken i bitar. Skiva purjolöken. Finstrimla fänkålen. Fräs lök och fänkål i smör i en stor gryta. Tillsätt saffran och fänkålsfrön och låt fräsa med 1-2 min. Häll ner tomater, grädde, vatten och fiskfond. Koka upp och lägg ner fisken. Låt koka på svag värme 4-5 min. Smaka ev av med salt. Servera med bröd. 46 | nöjesnytt