Nollnitton 1
Idag är Marco Polo ett fyrstjärnigt lyxhotell som
utöver läget mitt i liftsystemet erbjuder såväl bowlingbana som en padelanläggning. Vi serveras här en festmåltid av samma stuk som vid lunchen och även om jag fortfarande är mätt sedan lunchen går det ner. Inte minst är det dags att doppa tårna, eller snarare tungan, i Georgiens långa tradition av vin. Faktum är att det sägs att vinet faktiskt har ursprung i detta land. Det är också därför de inte räknar sig vare sig till gamla eller nya vinvärlden – utan till den antika. Med över 8 000 års erfarenhet, en tradition av att lagra i qvevri – vinfat av lera – samt urgamla druvsorter är landet redo att möta framtiden. Vi beställer in en flaska rött qvevri gjort på den lokala blå druvan Saperavi – som också är den mest odlade i Georgien. Det är blodrött, på gränsen till lila, och passar bra till framför allt de köttigare rätterna. Jag bestämmer mig för att promenera hem efter middagen, även om den kringliga krogvägen utan trottoarer inte direkt är gästvänlig. Med mig har jag ett par herrelösa hundar som har följt med oss hela vägen. Min kompis Rasmus hävdar att han såg en av dem hosta blod men av allt att döma är de lika vänliga och gästfria som lokalbefolkningen. Om ni läser detta innebär det att jag hade rätt. GUDAURI Vintersportorten Gudauri är belägen på en höjd av 2 196 meter, vid de södra delarna av Kaukasusbergen. Orten ligger i distriktet Qazbegi längs den georgiska militärvägen. Gudauri ligger cirka 120 kilometer norr om huvudstaden Tbilisi och skidsäsongen här varar mellan december och april. Det går i nuläget inga direktflyg hit men under vintersäsongen 2024/2025 börjar researrangören Apollo köra charterresor hit från Sverige och Danmark. GEORGIEN Republiken Georgien ligger på gränsen mellan Europa och Asien. De utropade sin självständighet från Sovjetunionen den 9 april 1991. I landet bor cirka 3,7 miljoner invånare och det officiella språket är georgiska, ett kartvelskt språk som talas av totalt cirka 4,3 miljoner. 26 GASTRONOMISK ORDLISTA Khachapuri: En av Georgiens mest kända rätter i form av en slags ostfylld paj fylld med smält ost och ibland ägg. Khinkali: En annan favorit bland besökare, khinkali är stora köttfyllda dumplings som vanligtvis ångas eller kokas. De kan fyllas med nötkött, lamm, fläsk, eller en vegetarisk blandning. Mtsvadi: Grillspett är en populär rätt i Georgien, och mtsvadi är en variant gjort på marinerat fläsk- eller lammkött grillat över öppen eld. Satsivi: En valnötsås som vanligtvis serveras med kyckling eller kalkon. Satsivi är en populär rätt under festliga tillfällen eller helgdagar. Lobio: En vegetarisk böngryta gjord av kokta bönor, lök, vitlök och kryddor. Serveras ofta med majsbröd. Qvevri: Stora lerkrus avsedda för fermentering, maceration och lagring av vin. Det förekommer även en rad andra varianter på samma ord. I västra Georgien kallas lerkärlen exempelvis för churi och i Armenien, som har samma kultur, heter de karas. Chacha: Traditionell destillerad dryck som liknar grappa. Chacha är gjord på jäst druvmassa som sedan destilleras till starksprit. Respekten för de mänskliga rättigheterna i Georgien är enligt UD inom många områden god, även om det finns brister i exempelvis skyddet av vissa minoritetsgrupper – inte minst hbtq-personer. Det sistnämnda aktualiserades bland annat i samband med inspelningen och lanseringen av den svensk-georgiska dramafilmen And Then We Danced med regi och manus av Levan Akin. Akins nya film Passage har premiär den 22 mars 2022.