Buffé 1
Buffé SKRÄDDARSY DIN NYÅRSMENY Utsökta för- och hu
vudrätter för olika smaker och budgetar.
TIMJANBAKAD KARRÉ MED CAFÉ DE PARISSÅS OCH POTATI
SPURÉ 4 PORTIONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Bakad karré ca 800 g fläskkarré ½ tsk salt 1 tsk nymalen svartpeppar 4 vitlöksklyftor, skalade och krossade ½ kruka timjan 2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin 2 msk smör (till stekning) Friterad lök 4 dl neutral rapsolja 3 gula lökar, tunt skivade Potatispuré 700 g fast potatis 2 dl mjölk 100 g smör Café de Paris-sås 1 bananschalottenlök, finhackad 1 msk tomatpuré 1 tsk curry 1 tsk paprikapulver 1 msk smör 2 dl köttsky (från karrén) 1 tsk torkad timjan 2 tsk torkad dragon 3 dl vispgrädde 2 msk japansk soja 1 msk dijonsenap 1 msk worcestershiresås ½ tsk svartpeppar 150 g haricots verts GÖR SÅ HÄR 1. Bakad karré: Sätt ugnen på 140°C. 2. Dela fläskkarrén i 4 lika stora kuber. Lägg köttet i en ugnsform (30x20 cm). Krydda runt om med salt och peppar. Lägg i vitlöksklyftor, timjankvistar och vin i formen, täck med bakplåtspapper och sedan ugnsfolie. Sätt in i mitten av ugnen 4–4 ½ timmar, tills köttet nästan faller isär och är mört. Ta upp ur skyn och lägg på hushållspapper. Sila skyn och spara 2 dl till såsen. 3. Friterad lök: Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull. Fritera löken i omgångar tills ljusbrun, ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper. Salta. 4. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av och pressa med potatispress. Vispa ihop med mjölk och smör. Mixa snabbt med stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. 5. Café de Paris-sås: Fräs lök, tomatpuré, curry och paprikapulver sakta i smöret i ca 3 minuter. Tillsätt köttsky, timjan och dragon. Låt koka ned till hälften. 6. Rör ner grädde, soja, senap, worcestershiresås och peppar. Låt småkoka ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 14 BUFFÉ #12/2025 7. Koka haricots verts 2–3 minuter. TIPS 8. Bakad karré: Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smöret till fin färg. Lägg upp köttet på tallrikar. Häll sås över och toppa med friterad lök. Servera med potatispurén och haricots verts. Fritera löken och baka karrén klart i ugnen dagen innan. Sila av skyn och låt köttet svalna. Förvara i kylen över natten för att steka upp innan servering.
Buffé SÖTT GOTT SLUT Räkna ner till en sprakande f
inal med magisk choklad
Buffé VILKEN VICKNING! Frestande Pommes Anna att p
locka fram när klockan slagit tolv.