Chef & Karriär Chefen i siffror
Chef & Karriär Min utmaning
Chef & Karriär Ledarskap
Chef & Karriär Mitt liv som chef
Chef & Karriär Jobbet i siffror
Chef & Karriär Så hanterar du en narcissist
Chef & Karriär Så funkar det
Chef & Karriär Arbetsplatsen
Chef & Karriär Mentorn
Chef & Karriär Strategi
Chef & Karriär Chef & medlem
Chef & Karriär Smartare chef
Chef & Karriär Min inspiration
Chef & Karriär Här tänker jag inte på jobbet Passi
on När det kliar i fingrarna att lägga sig i medarbetarnas jobb sticker verksamhetschefen Katrin Sepp i stället ner dem i jorden. På odlingslotten är hon fullständigt i nuet. text JOHANNA ROVIRA foto EMELIE ASPLUND Var odlar du? – Jag har två odlingslotter på sammanlagt trehundra kvadratmeter cirka femtio meter från min lägenhet. Det är storskaligt för att vara mitt i Göteborg, men mina föräldrar, som är lantbrukare, kallar mig krukbonde. Jag odlar även på altanen och hjälper till i bostadsrättsföreningens gemensamma trädgård. Vad odlar du? – Just nu har purjolöken redan börjat gro i en vrå på köksbordet. Inom kort kommer jag att sätta upp ett tunnelväxthus och så vintersallad och lök. Jag sår en hel del blommor och jobbar mycket med färg och form. Vad odlar du inte? – Man lär sig av sina misstag vilka växter som trivs. Jag har gett upp tomater eftersom tomat lätt smittas av potatisbladmögel. På en odlingslott är det i princip omöjligt att hålla avstånd från potatisodling. Numera har jag bara en tomatplanta i en kruka på altanen. Hur började ditt odlingsintresse? – Jag är uppvuxen på en bondgård och van att arbeta med jord och växter. När jag drog ogräs som ung gav jag mig själv ett allvarsamt löfte att aldrig mer ha med odling att göra. När jag flyttade hit för 20 år sedan skaffade vi en igenvuxen odlingslott – en lerpöl med bra solläge och fantastiska hallonbuskar. Från början använde jag och min partner kolonilotten mest som ett sätt att komma ut – vi satt där och läste och tittade på andra som grävde. Men när grannlotten blev ledig greppade vi spadarna. Varför är det bra att odla som chef? – När man jobbar med traumabehandlingar ser man tyvärr inte alltid tydliga resultat. Men odlingen ger både resultat och återkoppling. Som chef är man heller inte alltid så operativ – en utmaning i chefskapet är att hålla fingrarna i styr och inte ta över arbetsuppgifter. Genom odlingen kan jag vara operativ samtidigt som jag släpper allt annat och bara fokuserar på att gräva. Ni har odlingsutmaningar på jobbet också? – Ja, det började med att en kollega hade köpt för många frön djungelgurka. Då arrangerade vi en tävling om vem som kunde odla den största frukten. Jag vann med en gurka på 8,5 gram. Den smakade så där och jag kommer nog inte odla den igen. I år tror jag utmaningen blir att driva fram äppelgurka, men vi har ännu inte bestämt vilka egenskaper som ska avgöra tävlingen. RESOR, TRÄNING, HÄLSA, MOTIVATION & BERÖMDA CHEFER En krukbondes vinstlott 46 /CHEF & KARRIÄR NR 2 2023
Chef & Karriär Träning & hälsa
Chef & Karriär Berömda chefer