Cirkulera Ledare Eva Favaro, Avdelningschef Hållba
rhet och kommunikation har ordet
Cirkulera Uppdaterad hemsida Vafabmiljö har satsat
på funktion före information
Cirkulera Invigning av nya LBG-anläggningen för pr
oduktion av flytande biogas
Cirkulera Studiebesök LO:s ordförande Susanna Gide
onsson besökte Vafabmiljö
Cirkulera Brukbar Här kan du köpa återbrukade verk
tyg
Cirkulera Möt Sabine Dahlstedt Vafabmiljös nya för
bundsdirektör
Cirkulera Svenska kyrkan satsar på fossilfri energ
i
Cirkulera Stora Hällsta gård En förebild när det g
äller ekologiskt jordbruk
Cirkulera Recept Gunnels thekakor INGVARS FRU GUNN
EL BJUDER PÅ ETT SMASKIGT RECEPT: INGREDIENSER: • 3 dl havregryn • 100 gr smör • 1 l mjölk • 1 dl sirap • 2 tsk salt • 5 dl rågsikt • 1,5 liter dalalantvetemjöl • 1,5 hg jäst GÖR SÅ HÄR: 1. Koka havgregryn, 5 dl mjölk och smör till en gröt. Låt stå en stund. 2. Slå i 5 dl kall mjölk i gröten. Låt svalna till 37 grader. 3. Lös upp 1,5 hg jäst i gröten. Ha sedan i 1 dl sirap, 2 tsk salt, 5 dl rågsikt och 1,5 liter dalalantvetemjöl. Blanda till lagom konsistens, så att degen nästan släpper bunken. 4. Kavla ut degen så att den är 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar med önskat mått. Låt jäsa i 40 minuter. 5. Grädda i ugn i 250 grader i cirka 7–10 min. ”Det gäller att lyssna ordentligt”, säger Ingvar om hur man blir en framgångsrik mjölnare. – Det började nog med att jag ifrågasatte användandet av starka bekämpningsmedel. Sen med tiden har det kommit att handla mer om att försöka uppnå ett självuppehållande system. Många lantbrukare tänker bara på volym och vinst, sak samma vad det kostar. Det gör att de blir extra känsliga för marknadens fluktuationer och lätt börjar gå på knäna, säger han. På Stora Hällsta går det mesta i ett kretslopp. Familjen skördar spannmålen som växer på den 40 hektar stora åkern. De mal sedan ner dem till mjöl och gryner, men ser även till att ta hand om skalen och avrenset som blir över: – Det blir till djurfoder. På så sätt kommer mineralerna tillbaka ner i jorden på sikt. Om du ska få ett uthålligt livsmedelssystem behöver du nötkreatur, de betar och gödslar och bibehåller den biologiska mångfalden, säger Ingvar. Allt började egentligen 1992. Då köpte Ingvar en nedlagd spannmålsanläggning med tork, lagring och våg från Lantmännen. Kort därefter köpte han en rens- och skalmaskin för utsäde och till sist en begagnad grundmaskin från Värmland med vals och sikt. Vips – så hade gården fått en rejäl spannmåls- och kvarnanläggning. – Det var en lite galen idé. Men folk som går i bräschen för saker är ofta lite galna, säger Ingvar med ett finurligt leende. CIRKULERA #2 2022 diskbråck, vilket egentligen var ännu värre. Jag tvingades använda rullator och fick träna hårt för att lära mig gå igen. Efter det har jag dragit ner på tempot litegrann, säger Ingvar. Idag maler Ingvar och hans medhjälpare – fru, tre barn och en deltidsanställd personal – cirka 120 till 130 ton mjöl och gryner per år. Dessa går sedan främst till lokala butiker, bagerier och grossister. Utöver det hjälper Ingvar också ett drygt dussin ekobönder att mala mindre kvantiteter spannmål. Men det tog ett tag innan Ingvar Pettersson lärde sig att bemästra mjölnarkonsten fullt ut – han är nämligen inte utbildad mjölnare, utan fick prova sig fram: – Man lärde sig maskinerna efterhand. För att lyckas gäller det att ha bra hörsel och lyssna ordentligt. På så sätt lär du dig att få in rätt avstånd mellan valsarna eftersom du hör när det är dags att dra åt mer, säger han. Ingvar byggde även ett bageri som han drev i femton år. Som mest bakade tre anställda bagare bröd till butiker i Sala, Västerås och Hallstahammar – men en dag drabbades Ingvar av en akut hälsokris som tvingade honom att sluta med bageriet: – Jag fick en blodkärlsbristning i hjärnan. Och strax efter det drabbades jag av 13 Över allting lyser solen – och det är där maskinerna får sin kraft, i form av tre gigantiska solföljare som är uppsatta på pelare i beteshagen. Totalt genererar de cirka 45 000 kilowatt per år, men Ingvar säger att planen är att öka denna solkraft med ”minst lika mycket till”. – Jag brukar säga att man ska försöka ligga så nära solen som möjligt i allt man gör, säger Ingvar och ser ut över sina ägor. – Det bör man ha som mål. Att låta naturen göra sitt jobb. l Gunnels thekakor
Cirkulera Matvinster Stadsmissionens Matcentral hj
älper hungriga
Cirkulera En dag på jobbet Möt infartskontrollante
rna Julia och Åsa på Gryta
Cirkulera Krönika Av Linda Holtby
Cirkulera Vad händer sen? Vad händer med restavfal
let?
Cirkulera Kryss & tävling Med miljövänliga priser
Cirkulera Kranmärkt Allt fler väljer kranvatten
Cirkulera Återbrukens öppettider