Nöjesnytt Växjö 1
pinchos & tapas Pinchos och tapas är spansk plock
mat. Pinchos har fått sitt namn av pinnen (pincho) som håller ihop maten. Här har vi samlat flera recept som är perfekt till festen och minglet. Smaklig måltid! Räkna med 3–5 pinchos per person. Du behöver 4 skivor smal baguette och 4 cocktailpinnar till varje recept. Om du vill kan du göra rörorna i förväg. Färdiga pinchos kan förvaras i kyl 2 timmar. PINCHO MED KRABBA 4 st 4 skivor baguettebröd 85 g krabbkött 3 g Castello@ ekologisk färskost vitlök 1 msk hackad färsk gräslök 1/2 citron (grovrivet skal) 2 strimlade torkade aprikoser Rosta eventuellt brödskivorna. Låt krabbköttet rinna av. Blanda med färskost och gräslök. Lägg röran på bröden. Strö över citronskal och aprikoser. PINCHO MED OST & PARMA 4 st 4 skivor baguettebröd 50 g Castello@Blue 4 skivor parmaskinka 4 melonbitar Rosta eventuellt brödskivorna. Rulla in ostbitarna i skinkan. Lägg dem på bröden och toppa med melon. PINCHO MED CHORIZO & KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN 4 st 4 skivor baguettebröd 2 kronärtskockshjärtan 3 msk Arla Köket Kesella@ kvarg 5 droppar olja med smak av tryffel 1 krm salt 4 tunna skivor chorizo Rosta eventuellt brödskivorna. Hacka skockorna grovt och blanda med kvarg, olja och salt. Lägg det på bröden. Toppa med chorizo och gräslök. PINCHO MED TONFISK & ÄGG 4 st 4 skivor baguettebröd 90 g tonfisk i olja 1/2 hårdkokt ägg 3 msk Arla Köket® matyoghurt 1 tsk dijonsenap 1 krm salt 8 cocktailkapris 2 körsbärstomater Rosta eventuellt brödskivorna. Låt tonfisken rinna av. Skala och mosa ägget. Blanda tonfisk, ägg, yoghurt, senap och salt. Lägg röran på bröden. Toppa med kapris och tomathalvor. BLOMKÅLSPLÄTTAR MED LÖJROM OCH PICKLAD RÖDLÖK 24 st 200 g blomkål 150 g Arla Präst@ riven 3 ägg 2 tsk fiberhusk 1/2 tsk salt 50 g Arla@ svenskt smör PICKLAD RÖDLÖK 1 liten rödlök 1 msk pressad citron TILL SERVERING 2 dl Arla Köket@ crème fraiche 120 g löjrom 2 msk finhackad färsk gräslök Börja med den picklade rödlöken. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Häll över citronsaften och ställ åt sidan. Skär blomkålen i små bitar eller riv den på ett rivjärn. Blanda ost, ägg, fiberhusk och salt. Vänd ner blomkålen i smeten. Stek 24 plättar i smör i en stekpanna. Låt svalna något. Lägg på en klick crème fraiche på varje plätt. Låt svalna något. Toppa med löjrom, picklad rödlök och gräslök. LAXRULLAR 25 st 300 g tunna stora skivor gravad lax 1 dl Arla Köket Kesella® kvarg 1 msk senap 2 msk hackad färsk dill 2 msk hackad färsk gräslök TILL SERVERING Ev. rostade skivor av baguette Lägg ut laxskivorna lite omlott på plastfolie till en fyrkant, ca 25x25 cm. Blanda kvarg, senap, dill och gräslök. Bred det över laxen. Rulla ihop laxen och linda om plasten. Låt laxrullen ligga i frysen minst 4 tim. Ta fram den ca 1/2 tim före servering. Skär laxrullen i tunna skivor med en vass kniv. Lägg de tunna laxrullarna på skivor av rostad baguette eller lägg skivorna direkt på assietter. CHIPS AV LUFTTORKAD SKINKA MED FIKON & CRÈME FRAICHE 8 st 8 skivor lufttorkad skinka 4 färska fikon eller 2 päron 1 dl Arla Köket@ crème fraiche fetaost & soltorkade tomater Sätt ugnen på 200°. Lägg skinkan på en plåt med bakplåtspapper och torka i övre delen av ugnen ca 8 min. Skär fikon eller päron i klyftor. Lägg en klick crème fraiche på skinkskivorna och toppa med en klyfta av frukten. SNITTAR MED RÖKT LAMM 30 st 250 g rökt lammfiol 150 g Castello@ ekologisk färskost vitlök 8 skivor kavring 1 kruka färsk timjan eller persilja Skär köttet i mindre bitar och hacka det fint i matberedare eller mixer. Lägg i färskosten och mixa det slätt. Skär brödet i små fyrkanter eller ta ut rundlar med ett glas eller en stansring. Klicka röran på brödet och garnera med färsk timjan eller persilja. 40 | nöjesnytt