Nöjesnytt Växjö 1
Många menar att viltkött är både ekologiskt och n
ärproducerat. Andra menar att det argumentet är svårt att framhålla då de certifierande märkningarna fattas. Att djuren strövar fritt, köttet är magert och proteinrikt är dock sant. DELA STEKEN & BJUD PÅ vilda viner Det ligger också nära till hands att tro på jägaren som en naturälskande person som i sitt värv förvaltar och arbetar för balans i naturen. Många, men inte alla, jägare är också mycket matintresserade, vilket resulterat i fler kokböcker och recept än någonsin tidigare, inte minst på nätet. Nu kan även konsumenter utan större problem köpa viltkött i närmsta livsmedelsbutik. Den tiden är således förbi när viltkött var exklusivt för ett fåtal och att icke-jägare skulle ha personliga försänkningar hos ett jaktlag. Samlingsnamnet vilt står för en spännande smakvärld. Bär, svamp, lavar eller vad sägs om granskott är smaker från skogen som passar utmärkt till vilt. Missa inte heller recept från andra länder eller kulturer vilka bidrar med nya smakliga äventyr. Ett tips är att leta efter korsikanska recept, som den makalöst goda vildsvinsgrytan. Många viner, vita eller röda, passar dessutom alldeles extra bra till höstens alla vilda middagar. Duka ett vackert bord, tänd stearinljus och njut av måltiden. FAUSTINO I 2009 ) (2678), Spanien, 189 kr. Druvor: Tempranillo Vad smakar bättre än mogen rioja till en festlig middag, gärna finaste filébiten av älg. Laga en klassisk måltid med sås, potatis, svamp och grönt. Blir det vin kvar passar det till en bit ost. Faustino är en av de klassiska bodegorna i Rioja, stilen på vinerna är omisskännlig sitt ursprung, välgjord utan lantligt murriga källartoner eller utfall i den moderna, söta och överfatade modernist-stilen. Vinet har mognadstoner med all rätt. Smakar av tobak, läder, choklad och massor av kryddiga örter i kombination med mogen röd frukt. Betyg: 4 CHÂTEAU PECH-LATT LA SAUVAGE ROUGE 2017 (79762), 179 kr I BS (beställningssortimentet) Druvor: 60% Mourvedre 40% Carignan Ett naturvin från distriktet och vinappellation Corbieres, i region Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Närheten till Medelhavet, gränsen till Spanien i söder men framförallt de svala och kalla Atlantvindarna från nordväst ger perfekta förutsättningar för ekologisk vinodling och de drabbas sällan av skadeangrepp. Producentens ägor ligger i kommunen Lagrasse, mellan Carcassonne och Narbonne. Här brukas 340 hektar vingårdar som är ekocertifierad sedan 1991. För naturvin finns inga certifieringar, men utgå från att svavelnivåerna är låga. Smaken är generös av mörk frukt, kryddor och fat i kombination med silkiga tanniner. Prova till vildsvinsgryta. Betyg: 4+ ORG DE RAC CHARDONNAY 2018 (2930), 99 kr. EKO. Druvor: Chardonnay Viltfågel är förslag på mat som passar till det vita, ekocertifierade chardonnayvinet från Sydafrika och distrikt Swartland. Vinet har precis bytt årgång och smakar bättre än någonsin. Om det är årgången eller det faktum att vinstockarna börjar nå en viss ålder (druvornas smakliga ungdomsår av idel aromatiska, VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE det vill säga frukt och bärsmaker, adderas med högre ålder av än fler nyanser). Torrt, medel till fylligt vin med gulfruktig apelsin- och äpplesmak, inslag av fat det vill säga en mix av kaffe, vanilj och trä, lägg till brynt smör och nötter. Tillverkaren har arbetat ekologiskt sedan starten 2002. Även detta vin passar till ost, bäst är lagrad ko-ost. Betyg: 4 VERAMONTE GRAN RESERVE SYRAH 2018 (2289), 149 kr, Druva: Syrah Producenten Veramonte har vingårdar i Casablanca som hör till Provincia de Valparaíso, vilket är ett av Chiles viktiga vinområden. På bara en armlängds avstånd finns havet i väster, mot öster inåt land ligger huvudstaden Santiago. Vinet som är av syrahdruvan (känd från Rhônedalen i Frankrike) är bara av den anledning ett bra val till viltkött. Givetvis är det omöjligt att vara så precis i rekommendationen varför vinälskare alltid kollar upp specifika smakpreferenser eller fakta om vin eller tillverkaren. Vinet är fylligt, smakar mustigt och soligt varmt av mörk frukt med inslag av björnbär, en dos örter och fat rundar av. Utmärkt vin till alla rotfruktsgrytor eller viltstek, glöm inte lagerblad som oftast gifter sig fint med vin av syrahdruvan. Betyg: 4 42 | nöjesnytt