Nöjesnytt Växjö 1
I slutet av oktober öppnade Happy Bowls i World T
rade Center – en restaurang som erbjuder ett nytt koncept med ett hälsosammare alternativ för folk i farten. Nöjesnytt hälsade på. HAR ÖPPNAT I VÄXJÖ När Sebastian Rosendahl startade upp Happy Bowls slöt han på många sätt cirkeln i sitt yrkesliv. Han är utbildad kock och jobbade efter gymnasiet under ett decennium i köket, framför allt inom PM-sfären, men också på Huseby och lunchrestaurang Stinsen i det gamla stationshuset. Men eftersom han hållit på med idrott hela livet insåg han snart att det inte var någon bra kombination att jobba kvällar och helger – framför allt inte när han blev tränare för Växjö Vipers herrlag på den tiden de låg i allsvenskan. Så Sebastian sadlade om och började plugga Coaching and Sports Management och utbildade sig inom idrottsvetenskap. Men så förändrades livssituationen igen. –Jag blev pappa och insåg snart att tiden inte räckte till. Så jag tog ett sabbatsår som nu har blivit elva år (skratt). De senaste tio åren har jag jobbat säljledes mot branschen; fem år som grossist på Servera och de senaste fem åren har jag designat och inrett restauranger. Men nu var tiden mogen att starta något eget, säger Sebastian på sitt lugna, förtroendeingivande sätt. Att de tankar på en egen restaurang som börjat smyga sig på trots allt blev en realitet var dock något av en slump, avslöjar han: –Jag var och kollade på den här lokalen i början av året tillsammans med en kund som var intresserad av att starta upp något, men av någon anledning backade han ur. Eftersom jag gillade lokalens läge började jag fundera på om jag inte skulle starta något eget. Läget är på många sätt idealiskt; nära det nya kommunhuset med 600 personer, World Trade Center med 350 personer, sjukhuset och inte minst alla pendlare från tågen. Då föddes idén till Happy Bowls och här är vi nu (skratt). Eftersom Sebastians fru har varit vegetarian i över 20 år och han själv alltid har varit intresserad av den typen av mat – plus det faktum att han tyckte att det fanns lite för få bra alternativ i Växjö – föddes konceptet Happy Bowls. Utgångspunkten är trenden med poké bowls, en snabblagad maträtt med ursprung i Hawaii, där man tar tillvara på det man har, mixar efter behag och serverar rätten i en skål på ett inbjudande sätt. –Att det blev just Happy Bowls beror på tanken att magen ska bli glad av vår mat och att vi serverar den i skålar. Det är ingen strikt vegetarisk restaurang, men kanske ett hälsosammare alternativ. Vi har valt bort griskött och gått på de lite magrare alternativen kyckling, kalkon, tonfisk, lax och räkor och använder oss av exempelvis sötpotatis, getost, rödbetor, belugalinser med mer proteiner och annat för att göra det lite matigare än en vanlig sallad. Just nu har vi sju kalla varianter och fyra hot bowls, där basen är varm, eller ljummen. Vi serverar ju inga poké bowls per se, utan har har tagit inspirationen och serveringsmetoden därifrån, säger Sebastian. Under vår intervju sitter det ett gäng äldre damer som av ljudnivån att döma har det väldigt trevligt. Samtidigt är det kanske inte just detta klientel man kanske förväntar sig ska finnas på ett ställe som Happy Bowls. Sebastian drar lite på munnen. –Om man ska vara lite fördomsfull skulle man kanske kunna tänka sig att det är en hälsomedveten medveten kvinna i medelåldern som attraheras, men vi har faktiskt haft en väldigt stor bredd på våra gäster. Vi har haft många killar i 30-årsåldern, men även en hel del äldre. En anledning tror jag är att vi använder vår lunchrast på ett annat sätt nu; vi tränar, vi uträttar ärenden och det vi har kvar att äta är inte så många minuter. Vår tanke är att man ska kunna gå in och köpa färdiga rätter i vår kylmonter precis innanför dörren. Grab and go, helt enkelt. Eller så kan man naturligtvis välja att äta här, men tanken är att man ska kunna få god mat snabbt, säger Sebastian. I linje med denna tanke öppnar Happy Bowls redan klockan 7 på morgonen och stänger vid 17.00 – alltså klockrena kontors- och pendlartider. –Vi har några frukostvarianter, som omeletter och toast, något vi kommer att utveckla framöver. Det är ju många som åker tåg som köper en sallad och en kaffe och tar med sig. Det rör sig faktiskt väldigt mycket folk här vid 7-8-tiden på morgonen, det är ett väldigt bra flöde, även om det naturligtvis är mindre nu än vad det hade varit utan Corona. Sebastian utesluter inte att Happy Bowls kommer att öppna under kvällar och helger när situationen återgår mer till det normala, men framför allt kommer gästerna att märka av en levande meny, alltid med rätter komponerade av Sebastian och hans fru. –Vi testar oss fram lite och ser vilka varianter som blir mest populära. Kanske kommer det att bli lite mer säsongsbetonat, med fler varma varianter under vinterhalvåret. Det känns som att vi faktiskt fyller ett behov med vårt koncept. Många gör pizza eller fine dining bra och det är inte där vi ska konkurrera, vi vill addera någonting till stadens matutbud. Dessutom är det här ett fullständigt naturligt sätt att äta för mig – många av de här varianterna är något jag själv skulle vilja ha till lunch. I TEXT: OLA KARLSSON 6 | nöjesnytt