JAGUAR KOCKEN ”Boeuf Bourguignon” på vilt med pot
atispuré Ingredienser 6 personer 1 kg Viltkött, tärnat 3 x 3 cm 150 g Hårdrökt sidfläsk (grovtärnat) 3 st Schalottenlökar 2 st Vitlöksklyftor 5 dl Rödvin 5 dl Köttbuljong/viltbuljong 2 msk Timjan 2 st Lagerblad 20 st Steklökar 15 st Champinjoner delade i kvartar Gör så här: • Salt och peppar Maizena för redning Bladpersilja till garnering (strimlad) Potatispuré: 13 - 15 st medelstora potatisar 150 g Smör 4 dl Mjölk Salt, peppar och ev. muskotnöt Lägg köttet och sidfläsket i en bunke, tillsätt lagerblad, 1 msk timjan och fyll sedan upp med rödvin så att allt täcks. Låt marinera ett till tre dygn. • Häng av köttet och bryn i omgångar, salta och peppar. Koka upp vinet från marineringen och skumma av. Lägg i köttet i grytan och fyll på med buljongen. • • • Hacka vitlöken och schalottenlökarna, fräs i olja och lägg i grytan. Tillsätt resterande timjan, och låt köttet koka tills det är mört. Bryn under tiden steklökarna och champinjonerna. Lägg ner i grytan mot slutet av koktiden och låt koka med tills löken är nästan mjuk. Smaka av och krydda efter egen smak, ev. tillsätt lite socker för att balansera upp smakerna. Red av med maizena. • • Under tiden: skala, dela och koka potatisen. Smält smöret och tillsätt mjölken så vätskan blir varm (koka inte). Häll av vattnet, använd elvispen så potatisen mosas sönder, späd med den varma mjölkvätskan tills den får en krämig och fluffig konsistens. Smaka av med salt och peppar, ev. muskotnöt. Smaklig måltid! ”Låt köttet koka tills det är mört!”