Sommartidningen 1
4 MATGLÄDJE Sommar runt om Sjuhärad - Sommartidni
ng som ges ut av Annonsmarkna’n, Markbladet, STT och Knallebladet MATGLÄDJE ”En god efterrätt behöver inte vara så svår eller komplicerad att göra. Ibland är det faktiskt det enkla som uppskattas mest.” Danielle Schill, bloggare från Grimsås Vecka 21 onsdag 24 maj 2017 BONDENS MARKNAD I RÄTT MILJÖ HOFSNÄS Matens dag anordnas traditonsenligt på Hofsnäs, i år 13 augusti. I år är temat ”Självförsörjande hushåll” och en del programpunkter kring det. I övrigt handlar Matens dag om försäljning av lokalproducerad mat, där kunderna kan få prata direkt med producenten. Dagen arrangeras av herrgården, LRF i samarbete med Lokalproducerat i Väst. FRIDAS BÄSTA TIPS Krångla inte till det. Gör ett knytkalas eller bjud in gästerna tidigare så ni kan laga maten tillsammans. Det är bra både för att få igång festen och för att slippa stressa upp sig. Till efterrätt serveras grillad ananas med asiatiska pannkakor och glass. Den asiatiska salladen består bland annat av sockerärtor, purjolök och sötpotatis. I framtiden vill Frida Eriksson arbeta med mat och sociala medier. Sommarlunchen med Intresset för matlagning tog Frida Eriksson från Horred till Sveriges Mästerkock. Nu arbetar hon med mat, vid sidan av sina studier. SOMMARLUNCH Färgstarka grönsaker strimlas. Glazen till fisken kokar. Frida Eriksson rör sig vant i köket medan hon tillagar en härlig sommarlunch till oss. På menyn står grillad tonfisk med en krispig asiatisk sallad och grillad ananas med asiatiska pannkakor och glass till dessert. – Det är perfekt antingen till buffén eller till lunch. Det är väldigt fräscha rätter, berättar Frida och ler. Asiatisk mat ligger henne varmt om hjärtat. Precis som mexikansk och grillad. – På sommaren grillar jag nästan allt. Det kan till och med vara romansallat med brynt smör. Jag älskar hamburgare. Och det blir mycket fisk, skaldjur och fräscha grönsaker. Det är två år sedan Horreds bördiga Frida Eriks - son, 28, deltog i Sveriges Mästerkock och slutade på en åttondeplats. Hon minns tiden med glädje och berättar gärna om programmet. – Jag saknar det, speciellt när det går andra säsonger. Jag önskar att jag hade gjort det bättre än jag gjorde och att jag hade kunnat söka in igen. Då såg jag det mest som en tävling och tänkte inte så mycket på att det var en tv-produktion. Det kan jag ångra lite i dag, säger hon. Frida talar gott om juryn och de andra deltagarna. – Alla som var med var helt underbara. Jag har fortfarande kontakt med Sandra, Linda och Lejla. Jag önskar att vi bodde närmare så vi kunde ses oftare, för nu bor vi väldigt utspritt. – Jag och Markus (Aujalay, jurymedlem i Sveriges Mästerkock) skrev en del till varandra i början. Nu träffar man juryn på olika mässor ibland och pratar. Men jag vet att jag skulle kunna höra av mig till dem om det skulle vara något. Mycket har hänt sedan hennes medverkan i tv-programmet. Då arbetade hon som inkassohandläggare. I dag arbetar hon med sin blogg som har 15 000 unika besökare i månaden och får många jobb genom den. – Det bästa är alla möjligheter som programmet gett efteråt. Det blir