Nöjesnytt Jönköping 1
nyårsmeny Årets sista dag är värd att fira så bju
d in dina nära och kära på en lyxig nyårsmeny! PETITS-CHOUX MED LÖJROM OCH HUMMER Petits-choux, franska små tilltugg, med lyxig fyllning på smetana, hummerkött och löjrom. Perfekt till nyårsfirandet eller som drinktilltugg på festen. Dessutom kan du baka petits-chouxerna i förväg. 24 st 75 g Arla® svenskt smör 1 3/4 dl vatten 11/2 msk tomatpuré 2 dl vetemjöl 3 ägg FYLLNING 2 dl Arla Köket® smetana 1 msk riven färsk ingefära 2 krm grovmalen svartpeppar 1/2 dl finhackad färsk gräslök 50 g löjrom 50 g grovhackat hummerkött Sätt ugnen på 200°. Koka upp smör, vatten och tomatpuré i en kastrull. Tillsätt mjölet under kraftig vispning. Ta från värmen och tillsätt äggen ett i taget under vispning tills degen är blank och släpper från kanterna. Klicka ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna. Vispa smetana och smaksätt med ingefära, svartpeppar och gräslök. Hit kan du förbereda. Skär ett lock på varje petit-choux, lägg på fyllningen och toppa med löjrom, hummer och ev gräslök. OXFILÉ MED SRIRACHAGLAZE, ÄDELOST OCH GRÄDDSTUVAD ROTSELLERI Gör din oxfilé ännu godare med en sötstark glaze gjord på soja, honung och srirachasås. Tillsammans med ädelost och en krispig sallad på äpple, lök och citron är denna rätt skapad för att imponera. 6 portioner OXFILÉ 750 g putsad oxfilé 11/2 tsk salt 1 tsk svartpeppar 2 msk olja 50 g Arla® svenskt smör GRÄDDSTUVAD ROTSELLERI 600 g rotselleri 2 msk olja 1/2 tsk salt 2 krm nymalen svartpeppar 3 dl Arla Ko® syrad grädde 1 finhackad vitlöksklyfta 1 tsk finhackad färsk timjan 150 g strimlad purjolök, den vita delen 2 strimlade salladslökar UGNSBAKADE ROTFRUKTER 3 rödbetor 3 gulbetor 3 persiljerötter eller palsternackor 25 g Arla® svenskt smör 1 msk olja 1 tsk salt 1 msk hela fänkålsfrön Färsk persilja SRIRACHAGLAZE: 1/2 dl japansk soja 1 dl flytande honung 1 tsk sriachasås 1 msk majsstärkelse 1 msk vatten 1 msk risvinäger SALLAD 2 syrliga äpplen 1 silverlök 1 citron (saften) 1 msk olivolja Salt & peppar 100 g babyspenat 4 klyftade färska fikon 100 g grovhackade valnötter 1 ask smörgåskrasse 140 g Kvibille® ädel GRÄDDSTUVAD ROTSELLERI: Börja med rotsellerin. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotsellerin i tärningar, ca 2x2 cm. Lägg i en ugnsform och blanda med olja, salt och peppar. Tillaga i mitten av ugnen tills den är mjuk, 20-25 min. Koka upp syrad grädde, vitlök, purjolök och timjan. Blanda ner rotsellerin och smaka av med salt och peppar. OXFILÉ: Sänk ugnstemperaturen till 100°. Salta och peppra köttet. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runtom. Tillsätt smör och ös köttet några min. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 57-60°, ca 1 tim. 48 | nöjesnytt SRIRACHAGLAZE:Koka upp soja, honung och srirachasås i en kastrull. Rör ihop majsstärkelse och vatten. Vispa ner i kastrullen tillsammans med vinägern. Låt sjuda 1-2 min tills den tjocknat något. Värm på före servering. SALLAD: Kärna ur och skiva äpple och lök tunt, gärna på mandolin. Blanda med citronsaft, olivolja salt och svartpeppar. VID SERVERING: Blanda spenaten med äppelsallad, fikon, valnötter och krasse. Skiva köttet i 6 eller 12 skivor. Lägg det på ett serveringsfat och fördela salladen runtom. Värm glazen och häll över köttet. Smula över ädelosten. Värm på stuvningen och toppa med salladslök. VIT CHOKLADPANNACOTTA En frisk och söt pannacotta som blir pigg i smaken av yoghurt och syrad grädde, perfekt med vit choklad. Servera med färska bär för det lilla extra. 6 portioner 75 g vit choklad 2 1/4 gelatinblad 3 3/4 dl Arla Ko® syrad grädde 3/4 vaniljstång 2 1/4 dl Arla Köket® grekisk yoghurt TOPPING Jordgubbar Hallon Citronmeliss Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten, minst 5 min. Hacka chokladen. Koka upp syrad grädde med delad och urskrapad vaniljstång. Tillsätt gelatinbladen och chokladen, rör slätt. Vänd ner chokladblandningen i yoghurten till en slät smet. Häll upp i 6 portionsglas och låt stelna i kyl minst 2 tim. Toppa pannacottan med jordgubbar, hallon och ev plockad citronmeliss. KÄLLA: ARLA