Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer - Råbock
Svensk Jakt Troféer - Volymmätning
Svensk Jakt Test: Eluppvärmda västar
Svensk Jakt Vildsvinssmitta
Svensk Jakt Hitta bockpasset
Svensk Jakt Björnjakt
Svensk Jakt Björntroféer
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen: Stål- eller blyhagel
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Jaktens yrken
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt augusti
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
VILTSMAK Text & foto Lena Runer. Recept Peter Dah
lbäck, Vemdalens Catering. Till receptet på rökta fågeln kan man använda alla sorters vild fågel; tjäder, orre, ripa och and. På bilden har vi använt and och små fågelbröst behöver du inte ugnsbaka innan rökningen utan steker dem färdiga direkt i stekpannan till 52 grader innertemperatur. UGNSBAKAT TJÄDERBRÖST På bädd av potatis, morot, semitorkade tomater och färsk spenat. Serverat med pepparrotskräm. Använd gärna en sprits till krämen – ett lätt sätt att servera snyggt. 2 tjäderbröst Salt och peppar Bryn tjäderbrösten i stekpanna med smör, salta och peppra. Lägg in dem i ugnen på cirka 140 grader tills innertemperaturen är 52 grader. Låt vila i minst 5 minuter. Pepparrotskräm 2 msk riven pepparrot 1 dl creme fraiche 1 dl färskost typ Philadelphia Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Grönsaksbädd 4 tomater 6 potatisar 4 morötter 1 liten påse färsk spenat Dela tomaterna i klyftor och lägg dem i en ugnsform. Baka i ugnen på bakplåtspapper i cirka 2 timmar på 130 grader. Skala, skär och förkoka potatisen och morötterna så att de är knappt mjuka. Strax innan servering: Stek potatisen och morötterna på hög värme med smör. När de börjar få färg och bli varma, blanda i de semitorkade tomaterna. Vänd till sist ner färsk spenat, lägg upp på ett fat och klicka eller spritsa pepparrotskrämen runt omkring. Skiva tjäderbröstet i tunna skivor och lägg överst. 134 HEMRÖKT TJÄDERBRÖST Serverat med kryddig kycklingbuljong, palsternackspuré, söta äppeltärningar och vårlök. “Jag använder rökpistol, det är ett smidigt sätt att kallröka små mängder mat inne i köket,” tipsar Peter. 2 tjäderbröst (eller annan vild fågel) Saltlag 1 liter vatten 1 dl salt 4 enbär 2 nypor timjan 1 litet lagerblad Dela enbären på mitten så att de släpper sin härliga arom. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp, se till att saltet har kokat in i vattnet. Kyl ner och lägg tjäderbröstet i saltlagen 2–3 timmar. Torka av ytan och bryn sedan tjäderbröstet i stekpannan. Sätt in i 140 grader ugn tills innertemperaturen är 52 grader. inte kommer ut någon rök längs kanterna. Gör ett litet hål i plasten så att gummislangen får plats. Tryck ner slangen och plasta över en gång till. Starta röken. – Jag brukar upprepa rökningen två gånger för att få bra röksmak på fågeln, säger Peter. Kryddig buljong 10 cm purjolök 1 palsternacka 1 bit rotselleri 1 dl vitt vin 4 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning) 10 svartpepparkorn Skär purjo, palsternacka och rotselleri i bitar. Fräs i smör så att de får färg. Häll på buljong och vin och låt koka 1 timme. Efter en halvtimme lägger du i svartpepparkornen och låter dem koka med sista halvtimmen. Sila bort grönsakerna så att du får en klar buljong. Med en rökpistol kan du få lätt röksmak på ditt vilt. Rökning Lägg fågelbröstet på en tallrik och plasta med plastfilm så att det Söta äppeltärningar 1 äpple, Granny Smith i små tärningar 2 msk socker Vatten Hetta upp sockret i en kastrull tills det börjar få färg. Späd med lite vatten och vänd ner äppeltärningarna. Tomatolja 1 dl rapsolja 1 msk tomatpuré Hetta upp rapsolja och vispa ner tomatpuré. Oljan måste bli riktigt varm! När tomatpurén börjar bli mörk och oljan röd är tomatoljan klar. Palsternackspuré 1 kg palsternacka 100 gram smör Salt och peppar Skala palsternacka och koka i saltvatten tills den blir riktigt mjuk. Mixa i kannmixer eller i matberedare, tillsätt smör och smaksätt med salt och peppar. 2 stjälkar salladslök Servering Lägg en klick palsternackspuré i botten på varje tallrik. Lägg på tunt skivat fågelbröst, en klick äppel tärningar och färsk strimlad sallads lök. Droppa över lite tomatolja. När alla fått sin tallrik vid bordet, häller du på lite kokhet buljong. Nr 8 2018 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer