Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer - Råbock
Svensk Jakt Troféer - Volymmätning
Svensk Jakt Test: Eluppvärmda västar
Svensk Jakt Vildsvinssmitta VILDSVIN Kunskapen om
slakt- och livsmedelshygien måste öka. Annars kommer inte direktförsäljning av vildsvinskött från jägare att kunna bli aktuellt. Det hävdar forskaren Axel Sannö som i höst doktorerar på vildsvinet som smittspridare. Hygien i fokus V TEXT THOMAS B ANDERSSON i träffar Axel Sannö på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala för en stunds samtal kring de sjukdomar som kan spridas via vildsvinskött till människa. Denne veterinär, jägare och blivande doktor har specialstuderat ämnet under flera år. Och särskilt med inriktning på matförgiftningsbakterierna salmonella och yersinia. Han scrollar neråt på sin dator för att visa några av de resultat han fått fram, och säger: – Många jägare vet fortfarande inte SNABBARE ANALYSMETOD Axel Sannö har genom sin forskning även utvecklat en ny analysmetod för snabbare spårning av yersiniabakterier. På bara fyra dygn går det nu att få fram en sexsiffrig kod som är specifik för varje enskild stam av yersinia. Detta gör att bakterier från en yersiniossjuk patient snabbt kan jämföras med potentiella smittkällor. – Det här är betydligt snabbare än vad som gäller i dagsläget. Ju kort are analystiden är desto större är chansen att man har kvar kött eller grönsaker i kylen och att vi på så sätt lättare kan få reda på var smittan kommer ifrån, säger Axel Sannö. 70 att vildsvinet är betydligt mer potent som smittspridare än älg, rådjur och andra hjortdjur. Även kunskapen bland dem som konsumerar köttet måste öka. Vid tillagningen anser jag att vildsvinskött ska behandlas med samma försiktighet som kyckling. Komplicerar direktförsäljning Komplikationerna kring vildsvinet som smittspridare är också anledningen till att direktförsäljning av köttet från jägare till konsument är förbjuden i Sverige. I dagsläget måste allt sådant kött först passera någon av landets godkända vilthanteringsanläggningar innan det får säljas. Sannö menar att ökad uppmärksamhet måste riktas mot yersiniabakterien. Salmonella är enligt honom ett mindre problem just i jägarsammanhang. Detta eftersom salmonella bara växer i temperaturer över 15 plusgrader. Med andra ord i betydligt varmare miljöer än kylskåpstemperatur och där slaktkroppar brukar hänga. Han tillägger att salmonella finns i vildsvin – bakterien hittades i drygt en fjärdedel av alla de djur som Börjar växa vid två plusgrader – Yersinia skiljer sig från salmonella genom att den har förmåga att börja växa redan vid två plusgrader, alltså i kylskåpstemperatur. Sen är yersinia i princip okänslig för lång varig nedfrysning. Jag har själv sett hur kött som varit nedfruset i 18 månader visat sig innehålla fullt livsdugliga undersökts i hans studier. När det gäller trikiner ser han heller inga större skäl till oro. I dag känner de flesta jägare till att vildsvinskött måste trikintestas före förtäring. Dessutom är det bara promille av allt kött som testas som verkligen innehåller de farliga trikinerna. – Problemen med yersinia är betydligt mindre uppmärksammade och det är också en ganska svår bakterie att smittspåra. Därför vet vi heller inte i dag så mycket om hur ofta människor blir matförgiftade av den. Axel Sannö har sin arbetsplats på lantbruksuniversitetet i Uppsala. AXEL SANNÖ Född: 1980. Bor: På egen gård i Östervåla. Yrke: Veterinär och forskare vid SLU. Familj: Sambo och två barn. Hobbies: Jakt, egna gården, matlagning. Aktuell: Skriver doktorsavhandling om vildsvinet som smittspridare. yersiniabakterier efter upptiningen, säger Axel Sannö. Att vi i dag inte har så mycket grepp om yersiniabakteriens spridning bekräftas av ett antal stickprov som Axel Sannö gjort. Han berättar: – Jag har köpt vildsvinsfärs i åtta olika slumpvis utvalda butiker som fått leveranser från godkända vilthanteringsanläggningar. Det visade sig att 38 procent av färsen innehöll yersiniabakterier. Inte ens godkända vilthanteringsanläggningar klarar alltså i dagsläget av att leverera garanterat bakteriefritt kött. Sjukdomen vi människor kan få av yersiniabakterien kallas yersinios. Symptomen är buksmärtor och diarréer, men ibland även feber och andra komplikationer. Yersinios är extra farlig för barn under fem år och för personer med nedsatt motståndskraft. I vissa fall kan yersinios utvecklats till kroniska hudbesvär och ledvärk eller farlig blodförgiftning. Dödsfall har förekommit. Tål inte värme Samtidigt är Axel Sannö noga med att påpeka att det finns en viktig räddningsplanka. Yersiniabakterien tål inte värme särskilt bra. Upphettas köttet till 60–70 grader vid tilllagningen avdödas alla bakterier och kan därmed inte längre ställa till med någon skada. Han understryker att bekämpningen av den här bakterien alltid måste börja med god slakthygien: – Yersinian sitter främst i tarmar, munhåla och halsparti hos vildsvin. Det här innebär att det inte finns några bakterier på köttet före avhudningen. – Därmed är det oftast jägarna själva som står för den första sprid- » Nr 8 2018 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Hitta bockpasset
Svensk Jakt Björnjakt
Svensk Jakt Björntroféer
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen: Stål- eller blyhagel
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Jaktens yrken
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt augusti
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer