Loading...
Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Rådjursjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt Inför valet
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer - Råbock
Svensk Jakt Troféer - Volymmätning
Svensk Jakt Test: Eluppvärmda västar
Svensk Jakt Vildsvinssmitta
VILDSVIN 1. Yersiniabakterierna sitter för det me
sta i hals och svalg samt i tarmarna. 2. Axel Sannö har utvecklat en metod där analysen går fortare. Här visar han en bakterieodling i laboratorium. 3. Axel Sannö rekommend erar att man flår vildsvinet från bakbenen och nedåt mot halsen. 1 VAR NOGGRANN I SLAKTBODEN Gör om möjligt urtagningen i slaktboden. Vid svalare väderlek skadas inte köttet av att du väntar 3–4 timmar med urtagningen. Börja med att flå djuret. Var noga med handhygienen. Om engångshandskar används ska dessa regelbundet bytas. Ett förkläde är också bra att använda. Flå från bak delen och framåt, alltså inte från huvudet och nedåt. Skär sedan av huvudet, tvätta kniven och gör därefter en försiktig urtagning och sotning. Byt kniv eller tvätta den i tvål och varmt vatten innan du börjar skära i själva köttet. Även rengöring med rödsprit funkar. Spola inte djuret invändigt med vatten – då sprids bakterierna bara ut över kroppen. Skär i stället bort synligt tarminnehåll och skottskador med lite marginal. Ett annat alternativ är att tvätta invändigt med 12 -procentig ättiksprit om mag- och tarminnehåll kommit ut. Låt djuret hänga i kylutrymme. Städa din slaktbod efter slakten. Spola av golvet med vatten. Bakterier kan annars överleva och finnas kvar länge och sprida sig till nästa slaktkropp. Bakterier trivs sämre i torra och rena miljöer än där det är fuktigt och smutsigt. 72 2 3 ningen. Du kanske har stuckit hål på tarmarna vid urtagningen eller använd er samma otvättade kniv när du skottrensar som du haft när huvud et skurits av. Sannö berättar att vildsvinen själva inte mår dåligt av bakterien och aldrig blir sjuka av den. Förmodligen är de här små organismerna ganska vanliga. Sannös egna undersökningar har visat att ungefär hälften av de vildsvin som skjuts i Sverige bär på yersiniabakterier. Vilka är de viktigaste råden som du vill ge till jägarna? – Flå inte vildsvin framifrån och neråt. Yersinia sitter ju i svalg och halsparti och kan då spridas över köttet med kniven. Använd aldrig samma kniv som du skurit av huvudet med till att köttrensa eller stycka. Tvätta först av kniven med tvål och vatten eller byt till en annan kniv. – Och sedan ska man vara extra försiktig vid sotningen och hanteringen av tarmpaketet. Använd gärna så kallad påsförslutning runt ändtarmen som är regel vid slakt av tamsvin. Påsförslutning innebär att man vid sotningen trär på en plastpåse utifrån över ändtarmsdelen så att ändtarms öppningen ligger i påsen under det fortsatta urtaget. Vid tamsvinsslakt har detta radikalt minskat risken för bakteriespridning över slaktkroppen. Inte lämpligt som hundmat Han tycker också att man bör vara försiktig med att ge slaktavfall från vildsvin till sina hundar, särskilt om det finns små barn i familjen. Hundar som ätit infekterat slaktavfall kan bära på smittan i flera veckor. I och med att bakterierna ofta sitter i munnen kan dessa överföras till exempel när barn gosar närgånget med hundarna. Det har hänt att små barn drabbats av yersinios efter att de i ett obevakat ögonblick plockat i sig av fodret i hundskålar. – Slaktavfallet ska helst grävas ner eller destrueras. Jag tycker kommunerna, livsmedelsverket och övriga inblandade instanser borde ta fram ”Flå inte vildsvin framifrån och neråt.” mer och bättre information om hur slaktavfall ska hanteras. Det här är ett växande bekymmer eftersom allt fler jägare är bosatta i städer, påpekar Axel Sannö. Det är också viktigt hur vi handskas med vildsvinsköttet i våra kök. Sannö tycker att det ska behandlas med samma försiktighet som kyckling kött. Skär alltså inte i sallad och andra grönsaker med samma kniv och på samma skärbräda där du putsat köttet. Kan överföras via kniven – Om det finns yersinia på köttet är det lätt hänt att bakterien överförs via händer, kniv och skärbräda till salladen. Vad som sker då är att vi kan bli sjuka av salladen och inte av köttet där bakterierna dör vid upphettningen. Som en grundregel ska vildsvinskött upphettas till 60-70 grader vid tillagningen. Då har bakterierna dött och förtäringen är ofarlig. På stekar räcker det med denna temperatur på ytskiktet. Köttfärs ska däremot alltid vara ordentligt genomstekt – här kan ju bakterier ha överförts överallt vid hanteringen. ‹‹‹ Nr 8 2018 SVENSK JAKT
Svensk Jakt Hitta bockpasset
Svensk Jakt Björnjakt
Svensk Jakt Björntroféer
Svensk Jakt Någonstans att jaga
Svensk Jakt Filmfavoriter
Svensk Jakt Duellen: Stål- eller blyhagel
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Jaktens yrken
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt augusti
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer