KIA STORY 1
Nyfikna gutefår gör mig sällskap under turen vid
Bungenäs. Stanna till vid de gamla fiskelägena och njut av stillheten. et är sensommar och lugnet har lagt sig över Gotland. Nu är ön som allra bäst, med solvarmt hav, folktomma stränder och gott om plats på restauranger och kaféer. Jag har siktat in mig på en tur längs den östra kusten, från Rone utanför Hemse, med Östergarn och Fårösund i sikte. En bilresa med cykel i bagaget - längs slingrande vägar som i mångt och mycket följer havet. Rone hamn är en doldis väl värd att besöka. För OBS! Det här reportaget gjordes innan coronapandemin nådde Sverige. Vi hoppas att artikeln ska inspirera till framtida Gotlandsbesök – men inte förrän myndigheterna ändrar sina rekommendationer om att undvika icke nödvändiga resor. 42 här finns Gula Hönan, ett av Gotlands mysigaste pensionat, med restaurang och bakficka. I närheten finns det gott om fornlämningar från järn- och bronsålder. Maffigast är Uggarde rojr, ett imponerande bronsåldersröse som mäter hela 45 meter i diameter och är närmare åtta meter högt. Efter en lång frukost ute i den lummiga pensionatsträdgården passar jag på att stanna till vid Tomtbod knappa milen norr om Rone. Ett av de mer välbevarade fiskelägena, med anor från 1600-talet. Bodarna med skiffertak, gistgardar för näten och länningar för båtarna finns kvar i oförändrat skick. Väl ute vid Närsholmens naturreservat, som mer är att likna vid en afrikansk savann, parkerar jag bilen för en tramptur genom landskapet. 1985 spelade den ryske regissören Andrej Tarkovskij in sin sista film Offret ute på halvön, och sedan dess har filmintresserade från hela världen sökt sig hit för att kolla den spektakulära inspelningsplatsen. Här är det lätt att bli kvar länge, för att njuta av naturen och den ståtliga fyren längst ute på udden. Det tar sedan knappa halvtimmen att köra till Ljugarn, som lockar med badpensionat, kaféer och små restauranger. Grosshandlarvillor som skriker av snickarglädje och fiskebodar med anor. Den långa, guldgula sandstranden ser ut att varsamt hålla om de gamla trävillorna. ÄR MAN I Ljugarn gäller det att inte missa Smakrike, mest omskriven för sina rätter med gotländsk tryffel som smaksättare. Under höstarna serverar krögarparet Rickard och Lotta Hasselblad rätter med den väldoftande svampen i centrum. – För mig är Gotlandsprodukterna en förutsättning för att driva Smakrike. Jag får bland annat hängmörat kött från Ejmunds gård utanför Roma, fina ostar från både Stafva och Häftings samt riktigt bra lamm från gårdar i närheten. Och så tryffeln förstås, betonar krögaren Rickard Hasselblad. För här kan man som gäst hänga med på guidad tryffelsafari under vissa helger om hösten. KIA STORY 1 2020