Bygdegården 1
JAN SCHERMAN ”Var och en har ett eget ansvar för
det demokratiska samhällets utveckling” Jan Scherman, känd journalist och debattör med ett outtröttligt engagemang för demokratifrågor har precis släppt en ny bok. En bok om korv men som också belyser demokrati och utveckling ur ett hela landet perspektiv. Egentligen en bok om eldsjälar som bygger samhället. Vi möts på Mariatorget i Stockholm en av augustis sista högsommarvarma dagar. Jan kommer ledigt klädd med keps och solglasögon. Han bor här på Södermalm i Stockholm men är född i Filipstad, bodde en kort tid i Örebro och sedan uppvuxen i Linköping. Efter två försök kom han in på journalisthögskolan i Göteborg. – Jag hade väldigt tidigt en dröm om att få berätta historier. Jag spelade spontanteater för grannarna när jag var liten och i gymnasiet skrev jag många insändare till Östgöta Correspondenten, jag sommarpryade sedan på tidningen, berättar Jan. Jan har varit chef på Östnytt i Norrköping och Aftonbladet-tv. Han har också jobbat på bland annat Ekot, Rapport, Aktuellt och Kalla Fakta. Mest känd är han nog för sitt jobb som vd på TV4 år 2001–2011. – Min grej var att se till att TV4 blev kommersiellt finansierad public service. Sen ville jag också att vi skulle bli nor4 BYGDEGÅRDEN diska och bygga ut det lokala. Vi var uppe i 27 lokala tv-stationer. Det var sorgligt att TV4 inte lyckades hålla kvar den lokala närvaron, säger Jan. En bok om korv och demokrati I sitt arbete har Jan rest runt mycket i landet. När han var vd på TV4 åkte han ett par tre gånger upp till Luleå, hyrde en bil, och tillsammans med chefen för lokal-tv körde de ner till Malmö och besökte alla lokal-tv-stationer på vägen. Inspirationen till boken Den svenska korvresan kom ur en vilja att skildra hela landet, med passion för korv som den röda tråden. – Jag har känt en stor besvikelse när jag ser vad riksmedierna förmedlar om vad som sker i större delen av landet. Nånting när det brinner nånstans, kanske när det sker nån dödsskjutning, men det vanliga livet skildras inte. Jag bestämde mig för att göra en resa med korvkioskperspektivet. Inte för att tala om hur man ska lösa konflikten mellan stad och land, men för att berätta om hur den ser ut, förklarar Jan. I boken träffar Jan människor från norr till söder som har något att göra med korv. Kioskägare, fabrikörer, hantverkare, korv krogar, etcetera. Han lyfter fram eldsjälarna som hittar egna lösningar och bidrar till utveckling och omställning i sina bygder. Gårdsnära djurvänlig produktion med mycket hjärta, som är med och löser olika typer av samhällsutmaningar som den centraliserade samhällsdebatten inte ser. – Jokkmokks korv har ungefär 25 anställda från tio länder, det är integration i praktiken. En annan sak som slagit mig med häpnad är miljöarbetet. Nyhléns Hugosons slakteri Alviksgården utanför Luleå är som ett slutet kretslopp. Slaktavfall blir biogas, spillning blir biogödsel, den egna skogen blir flis som värmer pannan vilket innebär att man sparar 250 kubikmeter olja varje år, berättar Jan. Med boken visar Jan upp en ärlig, positiv och inspirerande bild från olika delar av landet som går på tvärs med vad den urbana normen lär ut. Människor han möter skrattar ofta när de först får höra att han skrivit en bok om korv och undrar vilka skandaler han avslöjar. – Jag avslöjar inga skandaler, men jag avslöjar en sak. Det finns massor med eldsjälar runt om i landet som är helt fantastiska för välfärden, för maten, för hälsan, för sysselsättningen och för att hela landet ska leva, säger Jan. På Korvhuset i Malmö har Peter Johnson 101 olika sorters korv från hela världen. Man kan både beställa den lyxiga champangekorven med utskuren biff och tryffel men också ”världens äckligaste korv” som serveras en gång per år. En andouillette, fransk korv med inälvor från gris eller kalv. Foto: Jan Scherman