Kingsize 1
WWW.KINGSIZEMAG.SE Intervju: Bastard Burgers Tuva
Hansson Bastard Burgers BASTARD BURGERS HAMBURGERKULTUR PÅ NORRLÄNDSKT VIS Den norrländska streetfoodkedjan Bastard Burgers har en väldigt enkel grundidé, nämligen att servera de godaste burgarna du någonsin ätit. Med ett finslipat hantverk och ett stort intresse för hamburgerkulturen har de gjort succé och expanderar snabbt. Kingsize träffade Bastard Burgers VD, Simon Wanler, och snackar burgare, vegansk-streetfood och såklart lite hiphop. Bastard Burgers drog igång sin första restaurang i Luleå hösten 2016 och har sedan dess expanderat över stora delar av landet. I höstas lanserade Kingsize Magazine och Bastard Burgers även ett samarbete för två signaturburgare under en begränsad period; “Crooklyn” och “Jamrock”. Expansionen och olika amarbeten fortsätter idogt vidare under 2019. – Vi är mitt uppe i en väldigt spännande vår med många nya etableringar på gång. Mycket jobb såklart men med det grymma team vi har nu så är det verkligen hur kul som helst, säger Simon Wanler. När fann du din kärlek till hamburgare? – Oj, tidigt, jag kommer ihåg stoltheten jag kände när jag för första gången fått i mig ett helt skrovmål på Max i Boden tillsammans med pappa och kom hem och berättade för mamma. Man hade äntligen fått ta steget över från den där Maxboxen till ett riktigt mål. Jag skulle säga att det har varit en pågående kärlek så länge jag kan minnas. Beskriv den perfekta burgaren, hur ser den ut och vad innehåller den? – Av dom burgare jag ätit i mina dagar så har jag två starka favoriter, JG Melons cheeseburgare, och vår egen Luleåcheese. Kanske lite förmätet att säga sin egen burgare, men jag har fan inte stött på en bättre burgare hittills, utom möjligtvis den på JG Melon i New York. Gemensamt för dessa burgare är ju enkelheten, så tror det är så min perfekta burgare ska vara, enkel, med mycket ost. Och den absolut sämsta tänkbara burgaren? – Burgare som finns på menyn bara för att man SKA ha en burgare på menyn. Jag har generellt väldigt svårt för burgare av typen sportbar/bistro, halvfabrikat med torrt bröd och tjockt dåligt kött, då tar jag mycket hellre en burgare på vilket gatukök som helst. Ni erbjuder nu hela er meny i en vegansk tappning, det verkar som både Bastard Burger och Max går i bräschen för miljömedvetna burgare, är det en Norrlandsgrej? – Haha ja helt klart, vi är ett ansvarstagande folk. Det finns ju idag ett otroligt bra utbud på den veganska sidan så det finns inga ursäkter varför man inte ska kunna leverera grymt god vegansk streetfood också. Gällande klimatet så känns det som en självklarhet att ta det ansvaret som ett modernt bolag. Speciellt när man jobbar med det vi gör. Det tror och hoppas jag vi kommer att få se väldigt mycket mer av framöver. Ni är uppenbart influerade av hiphopkulturen, hur kommer det sig? – Det känns naturligt, när vi drog igång Bastard Burgers uppe i Luleå så ville vi göra något som vi själva älskade. Vi ville göra något som ligger väldigt nära oss och som vi kan stå för. Det blev en härlig mix av streetfood, hiphop, grafitti, stickers och öl. En bra jävla atmosfär helt enkelt. Sen tycker jag personligen att streetfood, hiphop och grafitti har en stark anknytning till varandra. Vi har försökt sätta ihop det hela med en röd tråd från Norrland till New York. Dina topp 5 bästa hiphopalbum? – Fan så svårt. Är ju född i början av 80-talet så det är nog klassikerna man har med sig även om man lyssnar på mycket nyare hiphop också. Wu-Tang Clan “Enter the Wu-Tang (36 chambers)” Dr. Dre. “The Chronic” Snoop “Doggystyle” Run The Jewels “Run The Jewels” Tupac ”All Eyez on Me” NR 1, 2019 | KINGSIZE MAGAZINE 61