Utmärkt Göteborg 1
Krögare satsar alla olika stadsdelar och deras ka
raktär, medan vi inte alls är lika nyfikna på vår egen hemstads olika områden. Även den avslappnade inställningen till att äta ute är något han menar på att alla vurmar över på semester i södra Europa, men inte alls plockar med sig hem till Göteborg. — Varför skulle vi inte kunna göra det? De flesta som åker söderut kommer tillbaka och tänker att det var mysigt och att såhär skulle vi ha det hemma. Då fattar inte jag varför vi inte skulle kunna ha det så. Vi behöver inte göra det exakt som de gör där nere, men man kan hitta sin egen väg. Göteborg har ju en fantastisk närhet till havet till exempel, men det är väldigt få fisk- och skaldjurskorgar i Göteborg om man ser till det arvet vi har. Visst, Sjömagasinet, Fiskekrogen och Feskekôrka i all sin ära, men sen är det inte mycket mer fisk- och skaldjursgrejer i Göteborg. Vi borde kunna ha mycket mer sånt tycker jag. Hur tycker du att Göteborg i övrigt står sig som kulinarisk stad? — Jag älskar Göteborg och det är min hemmaplan, men vi har tappat mark gentemot Malmö och Stockholm extremt mycket de senaste tio åren. Vad jag tror att Göteborg framförallt behöver är självförtroendet att våga vara en gastronomisk stad idag. Inte snegla så mycket på vad alla andra gör hela tiden, utan faktiskt våga gå sin egen väg. Göteborg borde ju åtminstone ha en tvåstjärnig restaurang tycker man. Samtidigt som fine dining i stan inte lever upp till sin potential just nu, så har dock göteborgarna börjat äta på ett annat sätt. Allt fler småskaliga ställen öppnar upp runt om där man kan slinka in och bara ta någonting enkelt. Det är en trend som växer sig stark i hela världen som skapar stora möjligheter för små aktörer. Tiden för restauranger i enorma lokaler verkar vara förbi menar Robert Maglia. — Det behöver inte vara så pretentiöst att gå på krogen längre. Småskaligheten, där tror jag att framtiden ligger. Nere på kontinenten står du på en tapasbar med en enkel munsbit i ena handen och ett glas vin i den andra mest hela tiden, och jag tror att folk vill ha det så i Göteborg. Vi är bara inte riktigt där ännu. 28