Buffé 1
D et fi nns ett enkelt men ack så viktigt tips ti
ll den som bjuder på vegansk julmat. – Säg inget! Veggotvekare kommer bara att morra, sura, ställa dumma frågor och dra dåliga skämt om de får veta hemligheten, säger Mattias Kristiansson, grundare och chefredaktör för tidningen Vego. – Bästa sättet att vinna över skeptikerna är att bjuda på ruskigt god veganmat, menar Mattias – i allra största hemlighet då. – Om det inte är så att du fi rar jul med ett gäng veganer; då får du mer än gärna skrika ut det, och de kommer att hylla dig som en gud! Ett annat hett tips i juletid är att använda rätter som folk känner igen och smaker som alla gillar. Julen har ju traditionella kryddningar som alla älskar. Gå på dem och det är i princip stört omöjligt att misslyckas. Som exempel nämner Mattias sin veganska sillsallad, helt fri från sill men med alla övriga traditionella ingredienser som ger den rätta smaken. Och apropå sill, visste du att aubergine är suveränt att använda till vilken klassisk sillinläggning som helst? Mattias gör en krämig variant med pigg pepparrot och fräscha örter. Till och med något så utpräglat animaliskt som revbensspjäll och leverpastej går att göra på veganskt vis med förvånansvärt läckert resultat. – Du behöver inte stå på händer, hjula, jonglera och spruta eld samtidigt bara för att du råkar få en vegan på besök över julen. Ta något enkelt du känner att du klarar av och börja därifrån. Vem vet, kanske blir du snart frälst av veggovärlden? Mattias fixar julmaten VEGANHJÄLPEN Veganer på besök i jul? Lugn, bara lugn. Satsa på att komplettera julbordet med några väl utvalda rätter. Byt ut sill mot aubergine, tofu och kapris, gör pastej på havregryn och »revbensspjäll« på oumph. Mattias Kristianssons veganska julmat får de flesta på fall. Av Mattias Kristiansson Foto Simon Bajada 14 B UFFÉ 12 • 2016