Buffé 1
Vegan? En vegan äter enbart vegetarisk mat, det v
ill säga växtbaserad mat, alltså inget kött, kyckling, fisk, ägg, mjölk, ost, smör och så vidare. En strikt vegan vill inte heller utnyttja djur på andra områden och använder därför inte heller exempelvis skinnskor, dunjackor och pälskragar. Mer vegansk julmat? Fler härliga recept på ica.se/buffe KRÄMIG AUBERGINESILL MED ÖRTER & PEPPARROT Låt gästerna gissa den krämiga ingrediensen! Nej, det är varken majonnäs eller crème fraiche, utan kokta, mixade palsternackor. FÖR 6–8 PERSONER 300 g aubergine 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl ättiksprit (12%) 3 kryddpepparkorn 1 lagerblad 200 g kokta skalade palsternackor ½ dl rapsolja 1 dl vatten 30 g färsk babyspenat 1 dl finhackad persilja 1 dl finskuren dill 1 msk riven pepparrot 1 riven vitlöksklyfta salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala auberginen och skär i cm-tjocka skivor. Skär skivorna i cm-breda stavar. 2. Koka upp socker, ättiksprit, vatten och kryddor i en kastrull. 3. Häll den varma lagen över auberginen. Låt svalna. Rör om då och då. Låt stå i kylen minst 8 timmar. 4. Mixa ihop resterande ingredienser i en matberedare till en slät kräm. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Häll av och krama försiktigt ut överflödig vätska ur auberginen. Blanda med krämen. Förvara i kylskåp. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BRANTEVIKSTOFU Brantevikssill är en skånsk klassiker och Mattias fasters absoluta paradnummer på julbordet. Här är hans egen variant med fast tofu. FÖR 6–8 PERSONER 270 g fast tofu (naturell) 1 gul lök 1 rödlök 3 dl vatten 2 dl strösocker 1 dl ättiksprit (12%) 10 kryddpepparkorn 10 vitpepparkorn ½ msk citronpeppar 1 lagerblad 1 dl finskuren dill salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och finhacka löken. 2. Skär tofun i ca 3 cm breda bitar och lägg i en väl rengjord glasburk. 3. Koka upp socker, ättiksprit och vatten tillsammans med kryddor, lagerblad och 1 tsk salt. Låt svalna. 4. Häll ättikslagen över tofun. Låt stå i kylen över natten. 5. Tillsätt löken och rör runt. 6. Häll av lagen och lägg upp tofun i en skål vid servering. Servera gärna med ett gott knäckebröd. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. VEGANSK SILLSALLAD Syran från kaprisen och saltgurkan blir en värdig ersättare till sill i denna sillfria version. Det är sprakande, färgglatt och väldigt gott! FÖR 6–8 PERSONER 3 dl finhackade inlagda rödbetor 1 rödlök 1 äpple 2 kokta, kalla potatisar 2 saltgurkor 2 msk kapris 2 dl vispbar sojagrädde ev 1 msk rödbetsspad salt GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och finhacka löken. Dela, kärna ur och finhacka äpplet. Skala och skär potatisen i små tärningar. Finhacka saltgurka och kapris. 2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Krydda med ½ tsk salt. Låt stå 10 minuter. 3. Pressa ner sillsalladen i en liten plastklädd skål. Vänd upp på ett fat. 4. Vispa grädden fluffig med elvisp. Färga gärna grädden rosa med rödbetsspadet. Servera till sillsalladen. FÖR ALLA Fri från gluten laktos, mjölk, protein och ägg. B UFFÉ 12 • 2016 15 Tips! Ge den veganska sillsalladen gott sting av lite riven pepparrot!