Buffé 1
HAVREPASTEJ PÅ DANSKT VIS Den här veganska pastej
en smakar nästan som den danska leverpastej Mattias var besatt av som barn. Bjud gärna som snittar med saltgurka, vinbärsgelé och rostad lök! OUMPH-»RIBS« Hemligheten bakom riktigt goda revbensspjäll ligger i marinaden. Denna marinad kombinerar både väldigt juliga och asiatiska smaker. Sojaprodukten oumph ger den rätta konsistensen. FÖR 6–8 PERSONER ½ gul lök 2 dl havregrädde 1 dl havregryn ½ dl ströbröd 25 g jäst ½ tsk kinesisk soja ½ tsk torkad mejram 1 krm malen kryddpeppar rapsolja salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175˚C. 2. Skala och finhacka löken. 3. Fräs löken i 1 msk olja i en stekpanna tills den mjuknar. Låt svalna. 4. Blanda lök, grädde, havregryn, ströbröd, smulad jäst, soja, ½ tsk salt och kryddor till en jämn smet. 5. Fördela smeten i en aluminiumform som rymmer 5 dl. 6. Ställ in pastejen i mitten av ugnen ca 1 timme. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre. Välj glutenfritt ströbröd. Gör laktosfri: använd laktosfritt ströbröd. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfritt ströbröd. Gör äggfri: kontrollera innehållet i ströbrödet. FÖR 6–8 PERSONER 2 påsar frysta oumph-filéer eller chunky bites (à 280 g) rapsolja salt, nymalen svartpeppar MARINAD 1 riven vitlöksklyfta ½ dl ketchup ½ dl valfri senap ½ dl ljus sirap ½ dl japansk soja 1 msk riven ingefära 1 msk finrivet apelsinskal 1 tsk chilipulver GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden.Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 2. Blanda marinaden med oumph-filéerna. Låt marinera minst en timme men helst över natten i kylskåp. 3. Stek oumphen i 2 msk olja i en stekpanna på medelvärme tills filéerna har fått fin färg runt om. 4. Lägg upp på ett fat. Servera gärna oumph-»ribsen« med en krämig kålsallad. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet på oumph/chunky bitesförpackningen. Fingerlicking good! Tips Vill du göra en stor laddning oumph-»ribs« kan du köra in dem i ugnen på 225˚C tills de är varma och har fått fin färg, ca 15 minuter. B UFFÉ 12 • 2016 17