Buffé 1
Bästa såsen SÅ LAGAR DU Är hemkokt buljong ett må
ste? Och ekat vin i såsen, är det ett absolut no no? Buffélabbet har kokat rödvinssås på längden och tvären. Vi kan nu lova en perfekt rödvinssås – varje gång. Och den är inte svår att göra. Text Anna K Sjögren Testare Angelica Sigge, Sofie Ljungberg Foto Lennart Weibull i varje bättre grundkokbok finns ett »eget« recept på rödvinssås, och på nätet får man drygt 200 000 träffar på »rödvinssås«. Gemensamt för många av dem är att de består av rödvin, buljong, timjan, tomatpuré, schalottenlök, smör och morot eller någon annan rotfrukt. Vissa recept innehåller också lite socker eller honung. Efter åtskilliga upplagningar av befintliga recept fick 26 B UFFÉ 12 • 2016 vi fram en stabil grundsås. Den utgick vi från då varje ingående beståndsdel testades och bedömdes, en i taget. Slutsats: Vinvalet är viktigt, men lägg inte onödigt mycket pengar på det. Schalottenlök är att föredra, men gul lök går nästan lika bra. Rotselleri är bästa rotfrukten för smaken. Välj torkad timjan framför färsk och hitta en riktigt bra koncentrerad fond. BUFFÉLABBET TESTAR BUFFÉLABBET