Buffé 1
INNEHÅLL December: NR 12 • 2016 Välkomna alla! –
Hjälp, sonens nya fl ickvän kommer hit på julafton! Och? – Hon är vegan! Jag brukar visserligen göra både palsternacksgratäng och rödbetssallad, men sonen säger att det inte funkar. Vad ska jag laga? Borde väl inte vara så svårt, Missa inte Buffés rödvinssås! svarar jag läsaren som ringt, men samtidigt drar jag mig till minnes hur jag själv svettats inför att undvika gris, gluten och laktos. Som van matlagare borde det inte vara så svårt, men dessvärre har jag misslyckats många gånger. Det blir liksom lite kortslutning. En som är expert på detta, alltså att ta hänsyn till olika gästers önskemål, är Mattias Kristiansson. I sitt jobb som chefredaktör för tidningen Vego har han fått hjälpa många läsare med olika alternativ till traditionella recept. Det gäller olika intoleranser, men framför allt är han vass på att hitta veganalternativ. Därför bad vi honom om hjälp med sex supergoda rätter till julbordet. Och jag lovar: »Leverpastejen« och »sillsalladen« är minst lika goda som originalen! Detsamma kan vi utlova när det gäller årets nyårsmeny. Med utgångspunkt i klassiker som tournedos Rossini och peach Melba har våra kockar Sofia och Fredrik skapat en höjdarmeny som slår det mesta! Laga och njut av våra jul- och nyårsrecept, och ha riktigt goda och sköna helger tillsammans! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 5 8 Decemberspaning Lotta Kühlhorn jular. Pudra för färg och smak. Vinproff - sens topplistor. White Guide Nordic. Instatävla med kål. Prata svenska och invitera mera. Julens läckraste meny Pepparrotssill med forellrom. Matjes med kaviarcrème. Sill med äpple, lök & svecia. Gravad laxtartar med senapsdressad fänkål. Rökt sik med gurksallad. Porchetta med rostade skockor & brysselkål. Gräddstuvad grönkål med västerbotten. Picklade äpplen & betor. Bakad brie med fi kon. Risgrynsbrûlée med marinerad sharon. »PYSSLA TILLSAMMANS« Hett i december Missa inte tillfället att få pyssla och leka lite tillsammans; barn och gamla i skön förening. Uppesittarkvällar är inget nytt – däremot finns det massor med nytt kul pyssel att fixa med. Girlang. Härliga tider för apelsinfrossa. Njut dem naturella, gör marmelader och experimentera med go’a drycker. Kolla in vin chaud, morotsjuice med apelsin och havtorn och apelsinvin med ingefära på ica.se/buffe. På köpet får du massor av apelsinskal som lätt kan bli till snygga girlanger. Gran. Julens traditionella julfat har fått ny form. Julens godaste gran byggs med äpple som fot och morot som stam samt frukter och bär. Och givetvis får den gamla 80-talshiten carambol pryda hela skapelsen. Servera med chokladfondue. Hus. Chokladhuset slog ner som en bomb för ett par år sedan och fick alla pepparkakstrogna att gå i spinn. Men nu är det åter pepparkaksdegen som gäller. Det stora nya är formatet; det ska vara så litet att det kan sättas på kanten till kaffe- eller chokladmuggen. Kolla in dessa och fler nya pyssel på ica.se/buffe. 14 21 22 25 26 30 39 Smart apelsingirlang. Veganvänlig jul Krämig auberginesill med örter & pepparrot. Brantevikstofu. Vegansk sillsallad. Rotfruktsgratäng med svamptäcke. Havrepastej på danskt vis. Oumph-»ribs«. Sofi as curry Mango- & yoghurtpannacotta. Chokladpavlova med amarettogrädde & körsbär. Getost med lingon. Exotisk mocktail. Hasselbackspotatis mini. Fryst choklad- & passionstårta. Mötet: Elin Wernquist Barnrättsbyråns kämpe för barnens talan när de vuxna saknas. Salta mingelplock Salamichips. Maki med rökt lax. Kringlor med parmesan, pinje & paprika. Buff élabbet testar rödvinssås Alla parametrar är provade – vi har kommit fram till den bästa rödvinssåsen. Gott nytt år! Hummer, blomkålscrème & sauce vierge. Oxfi lé med duxelle, selleripuré, romanesco, flowersprouts & vitlökssky. Peach Melba med maräng & kanderad mandel. Chokladkräm med svartvinbärsmousse & kaff ekolasås. Maffi g fi nal! Fryst chokad- & hasselnötscheesecake. Tävla och vinn matpengar. s S Nyttig fruktgran. Sött pepparkakshus. B UFFÉ 12 • 2016 3 Bäst a r Bästa ostnamnet? Rösta i nästa nummer! l p a k k s a r n d y å e n 31 recept a