Buffé 1
Man vill ju ogärna skryta – fast nu måste vi! Vår
meny är helt enkelt en grymt smakstark succé. Hummer och oxfilé må vara välkända nyårsfirare – men med de här tillbehören blir det magiskt gott. Och peach Melba-desserten – garanterad wow-effekt. 2017 börjar bra! Recept Fredrik Danielsson & Sofi a Nilsson Styling Charlotta Norlén Foto Carl Lemon HUMMER, BLOMKÅLSCRÈME & SAUCE VIERGE Lyxig hummer får sällskap av krispig lufttorkad skinka, luftig blomkålscrème och örtig äppelsalsa. Allt kan förberedas. GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Lägg ut skinkskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara i rumstemperatur i lufttät förpackning. 3. Smält 25 g smör i en stekpanna. Tillsätt panko och paprikapulver. Stek/rosta pankon på medelvärme tills den är gyllenbrun. Krydda med 1 krm salt. Låt rinna av på hushållspapper. Förvara i rumstemperatur i lufttät förpackning. 4. Blomkålscrème: Ansa och skär blomkålen i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt. FÖR 6 PERSONER 3 kokta humrar (à ca 500 g) 2 skivor lufttorkad skinka (t ex serrano) 1 dl panko (asiatiskt ströbröd) 1 krm paprikapulver 1 påse blandad sallad (65 g) smör, salt, svartpeppar gräslök till garnering BLOMKÅLSCRÈME 400 g blomkål 1 schalottenlök 2 dl vispgrädde SAUCE VIERGE 2 tomater 1 grönt äpple (t ex Granny Smith) 1 citron ½ dl rapsolja 1 msk lönnsirap 1 dl hackad koriander 1 dl hackad basilika 30 B UFFÉ 12 • 2016 5. Fräs löken i 25 g smör i stekpannan utan att den tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt blomkål och grädde. Låt koka under lock tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. 6. Mixa blomkålen (med vätskan) och ½ tsk salt till en slät puré i en blender. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. 7. Sauce vierge: Dela och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i små tärningar. Skala, kärna ur och tärna äpplet fi nt. 8. Halvera citronen längs med. Skala halva citronen med kniv och skär ut hinnfria fi léer. Skär fi léerna i små tärningar. Pressa ut juicen ur den andra halvan. 9. Blanda tomat- och citrontärningar med citronjuicen. Tillsätt äpple, olja och lönnsirap. Täck med plastfolie och förvara i kylen. 10. Skala hummern så stjärt, leder och klor fås ut hela. Förvara övertäckt i kylskåp. 11. Vid servering: Bryt skinkan i mindre bitar. Rör ner örterna i sauce viergen. Värm blomkålspurén försiktigt. Lägg puré på 6 tallrikar. Strö över panko. Toppa med hummer, skinka och sallad. Ringla över sauce vierge .Garnera gärna med gräslök. FÖR ALLA se ica.se/buff e. NYÅRSmeny