Buffé 1
LYXIGT I GLAS Chokladkräm med svartvinbärsmousse,
kaffekolasås och smul på havre och kokos. Recept på ica.se/buffe. Fira in 2017 Sött, syrligt, krispigt! Lek med maränger, frukter och bär, tipsar Buff és kock Sofi a Nilsson. »Bakar du maränger själv så gör en stor smet och spritsa ut med olika tyll (munstycke) så det blir flera former. Och gör gärna olika färger också. Tänk på att frysa ner fatet som glasskulorna ska läggas på och sedan frysa ner fatet med kulorna på också. Allt annat kan också göras en, två dagar i förväg – koka hallonsås, kandera mandlar och skära upp persikor. Ta ut fatet med glasskulorna när det är dags att servera. Men känn ingen panik, du hinner garnera, det tar en stund innan glassen börjar smälta. Men det gör ju inget om du dukat fram tallrikar och kokat kaffe i förväg…« PEACH MELBA MED MARÄNG & KANDERAD MANDEL En fl ört med den klassiska hallon- och persikodesserten peach Melba. Satsa på en riktigt god vaniljglass. FÖR 6–8 PERSONER ½ liter vaniljglass ½ liter hallonsorbet 1–2 persikohalvor i juice 125 g färska hallon 20–30 maränger, gärna i olika storlekar och färger ev frystorkade hallon till garnering KANDERAD MANDEL 2 msk strösocker 1 msk smör 1 dl sötmandel HALLONSÅS Sofi a Nilsson 250 g frysta hallon 2 msk strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Ställ in ett uppläggningsfat i frysen minst 30 minuter. 2. Ta ut fatet och forma kulor av glass och sorbet. Lägg kulorna i en cirkel på fatet som en krans, ca 25 cm i diameter. Täck med plastfolie och ställ in i frysen 3 timmar eller längre. 3. Kanderad mandel: Karamellisera sockret, det vill säga låt det smälta, i en stekpanna. Rör inte i det medan det smälter, då riskerar det att kristallisera. Till34 B UFFÉ 12 • 2016 sätt smöret och rör runt. Tillsätt mandlarna och blanda runt tills karamellen fastnar runt dem. 4. Sprid ut mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna. Hacka dem sedan. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur. 5. Hallonsås: Koka upp hallon och socker i en kastrull. Låt koka på svag värme ca 5 minuter. 6. Mixa och sila genom en fi nmaskig sil. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylen. 7. Skär persikohalvorna i tunna skivor. Förvara övertäckta i kylen. 8. Vid servering: Ta ut kransen ur frysen. Fördela persika, färska hallon, maränger, kanderad mandel och ev frystorkade hallon över. Ringla över hallonsåsen. FÖR ALLA se ica.se/buff e. NYÅRSKRANS MED HÖG IMP-FAKTOR