Buffé 1
NYTT & HETT! December INVITATIONSDEPARTEMENTET VI
NN 500 KR I MATPENGAR Kickstarta med kål Billigt, hälsosamt och smakrikt! Kål är suverän och mångsidig mat alla dagar i veckan. Därför förärar vi kålen ett eget tema i Buffés Instagramtävling! Tre sorters kål i en skål! Vad lagar du helst med kål? Visa oss i Buffés Instagramtävling och få chans att vinna 500 kronor i matpengar. En jury utser tre vinnare. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Grönkål hör inte bara julen till – numera fi nns den året om och har blivit trendig värre. Vitkål, rödkål, spetskål, brysselkål, fl ower sprouts och savojkål är andra härliga kålsorter med brett användningsområde. Vilken kål är din favorit och vad lagar du helst? Fota din bästa kålkreation och tagga med #buffebilden på Instagram. Beskriv receptet och ange mängder. Senast den 2 januari vill vi ha ditt bidrag. Se till att ha ett öppet konto. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuff e via Instagram den 10 januari. Se fullständiga tävlingsvillkor på ica.se/buff e. Middag på svenska invitationsdepartementet startade 2014 av SFI-läraren Ebba Åkerman, i ren frustration över att eleverna aldrig fick chans att prata svenska annat än på lektionerna. I dag har det ätits 2 000 middagar på de 44 orter runt om i Sverige där departementet finns. Initiativet har även spridit sig till 39 orter i Europa. Idén är enkel: Etablerade svenskar bjuder dem som behöver träna på språket på middag, eller tvärtom. Vardag eller helg, enkel eller fin mat spelar ingen roll. Det viktiga är att träffas och prata. Ibland leder den första middagen till att man ses fler gånger, eller så blir det bara en gång. – Det är roligt att se resultaten, säger Ebba. 99 procent av dem som vill bli bättre på svenska känner sig mer eller mycket mer välkomna till SveEbba Åkerman. rige, redan efter bara en enda middag! Och vinsten för de etablerade svenskarna är också stor. 98 procent upplever att de verkar för ett mer inkluderande samhälle. Vill du bjuda, eller bli bjuden, på middag? Besök invitationsdepartementet.se. WHITE GUIDE NORDIC Norden och lite till… i white guide nordic listas Nordens 325 bästa krogar. Den gröna trenden är fortsatt stark. Visst får köttet vara med, men några huvudroller är det sällan tal om längre. Om vi under det senaste decenniet sett kockar flitigt bonda med bönder och plocka mossa så anar White Guides spanare nu NORDENS 10 I TOPP 1. Esperanto, Stockholm 2. Fäviken Magasinet, Järpen 3. Maaemo, Oslo 4. Geranium, Köpenhamn Kadeau Köpenhamn, Köpenhamn 6. Gastrologik, Stockholm 7. Oaxen krog, Stockholm Restaurant AOC, Köpenhamn 9. Daniel Berlin, Skåne Tranås 10. Kong Hans Kaelder, Köpenhamn BALTIKUMS FEM I TOPP 1. Vincents, Riga, Lettland 2. Noa Chef’s Hall, Tallinn, Estland 3. Alexander, Muhu Island, Estland 4. Sweetroot, Vilnius, Litauen 5. Restoran Ö, Tallinn, Estland B UFFÉ 12 • 2016 7 ett spirande intresse för vårt matarv genom historiska rätter, bland annat på krogar som Finnjävel i Helsingfors och Galleriet utanför Stockholm. I Köpenhamn visar Palaegade sin kärlek till smörrebröd, och på färöiska Raest står traditionell fermentering helt i blickfånget. I årets guide bedöms också för första gången de baltiska ländernas krogar. 60 restauranger i Estland, Lettland och Litauen kvalar in. Även om många finkrogar fortfarande satsar på en mer internationell lyxmeny märks samma trend som i Norden, där kockarna vänder blicken mot de lokala råvarorna och »gräver där de står«. Detta syns inte minst på Valtera i Riga, Leib i Tallinn och Pohjaka Mois mellan Tallinn och Tartu. #buffebilden TÄVLA OCH VINN Foto: Skovdal.dk Foto: Lauri Lann Foto: Kaisu Juoppi Foto: Lauri Lann