Buffé 1
Julens meny Bjud julbordets turer på tallrik. Inl
ed med sillarna, gå vidare med gravad lax och rökt sik. Höjdpunkten är porchettan med gräddstuvad grönkål och picklade betor. I stället för gottebord väntar en bakad brie med fikon och nötter – och en knäckig risgrynsbrûlée. Recept & styling Caroline Dafgård Widnerson Foto Carl Lemon 3 x sill PEPPARROTSSILL MED FORELLROM Med 5-minuterssill går det fort att göra en egen krämig inläggning. Låt gärna sillen stå 4 timmar i kylen före servering, så hinner smakerna sätta sig. FÖR 6–8 PERSONER ½ paket 5-minuterssill (à 420 g) 1 msk majonnäs 1 dl crème fraiche 2 msk finriven färsk pepparrot 3–4 skivor kavring 75 g forell- eller laxrom 1 ask smörgåskrasse nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop majonnäs, crème fraiche och pepparrot. 2. Häll av och skär sillen i cm-stora bitar på snedden. Vänd försiktigt ner sillbitarna i blandningen. 3. Kantskär och dela kavringskivorna diagonalt. Lägg skivorna på tallrikar, fördela sillröran över. Toppa med rom, klipp över krasse och mal över svartpeppar. 8 B UFFÉ 12 • 2016 MATJES PÅ AMANDINE MED KAVIARCRÈME Välj den goda mandelsmakande potatissorten amandine. FÖR 6–8 PERSONER 1 paket matjessill i bitar (200 g) 300 g amandinepotatis 1 dl crème fraiche 1½ msk kaviar (orökt) ½ dl finskuren gräslök nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen (med skal) och låt den kallna. 2. Vispa crème fraichen ca 3 minuter, tills den blir fast. Rör försiktigt ner kaviaren och smaka av med peppar. Låt sillen rinna av. 3. Skär potatisen i cm-tjocka skivor och lägg på tallrikar. Lägg på en bit sill. Klicka över kaviarcrèmen och toppa med gräslök. SILL MED ÄPPLE, LÖK & SVECIA K.O.S – Knäcke, Ost och Sill! FÖR 6–8 PERSONER ½ paket 5-minuterssill (à 420 g) + 2 msk spad ½ rödlök ½ rött äpple, t ex Ingrid Marie ½ dl hackad kruspersilja 75 g rumstempererad lagrad ost (gärna svecia) knäckebröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär sillen i cm-stora bitar och lägg i en bunke tillsammans med spadet. 2. Skala, dela och skiva löken tunt. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. 3. Blanda sillen med lök, äpple och persilja. Låt dra 5–10 minuter. 4. Skär osten i bitar. Lägg knäckebitar på tallrikar. Fördela och toppa med ost.