Marknad 1
GASTRO I början av året öppnade Ola Ohlin, tillsa
mmans med sin kompanjon Dan Thofelt, den innovativa vegetariska/veganska restaurangen Gro där Kungsgatan 1 tidigare låg. GRO – BRA VEGETARISK RESTAURANG TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: RICHARD STRÖM Innovative kocken Ola Ohlin har tillsammans med sin kompanjon Dan Thofelt gjort om tidigare restaurang Kungsgatan I till mer vegetariska Gro. Klimatsmarta restauranger med en vegetarisk/vegansk inriktning är en positiv trend över hela världen, som nu även nått Örebro Gro Populära restaurangen Kungsgatan 1 ersattes i början av året av den klimatsmarta vegetariska/veganska restaurangen Gro. Bakom det innovativa beslutet ligger att ägaren och kocken Ola Ohlin, av hälsoskäl, själv blev vegetarian för några år sedan. En förebild har Mathias Dahlgren, som år 2017 ersatte sin tvåstjärniga krog, MD Matsalen, med den vegetariska, Rutabaga. Gro erbjuder två olika menyer samt ett antal smårätter och desserter. Jo, varje dag finns det möjlighet att välja en fisk eller en kötträtt om så önskas. Lunchtid 52 serveras vanlig husmanskost. Vi valde, lakto-ovo, fem rätters menyn. Första rätt var en god rotfruktssoppa där friterade strängar av potatis från Stora Mellösa, fyndigt, bildade ett fågelbo. Bra start. Därefter följde bakad savoykål kompletterad med friterad bovete, picklad lök och en buljong smaksatt med salvia. Savoykålen är mycket god. Smakfull var den friterade jordärtskockan, väl matchad, med lagrad hårdost, russin och hasselnötter. Kvällens bästa rätt var gnocchi med gremolata, friterad svartrot, övertäckt av riven svamptryffel, vegetarisk mat som bäst. Avslutande dessert var en fräsch kokoskräm med choklad och karamelliserade jordnötter. Gro har en hög ambition och erbjuder vackert upplagda och ytterst välsmakande rätter, på en, tilltalande, prisvärd nivå. Ola Ohlin Ola Ohlin är en kunnig och välkänd Örebrokock. Idag kökschef och delägare för restaurangerna amano och Gro på Stallbacken. Uppväxten skedde i Växjö. Efter militärtjänstgöring hamnade Ola av en slump på en restaurang i Stockholm. Till Örebro kom Ola 1988 och blev genast delägare i dåvarande ”lyxkrogen” Poisson d´Or”, senare kallad Guldfisken. År 1993 fick Ola tag på anrika båten Örebro III. Efter en omfattande renovering, där Ola själv gjorde mycket av arbetet, kunde en restaurang invigas våren 1993. Stämningen på båten var avslappnad där ofta livemusik förekom. Noterbart är att Esbjörn Svenssons världsberömda trio spelade på Örebro III. Kombinerat med studier i Grythyttan var Ola verksam på Norra Krogen och Wobbler. Efter studierna förverkligade Ola drömmen om att arbeta i italienska Toscana. Vid återkomsten till Örebro, efter två år, öppnade Ola restaurangen amano, inspirerad av mat och dryck från Toscana. Efter något år öppnade Ola och partnern Dan Thofelt även Kungsgatan I, idag vegetariska Gro. Närproducerat, ekologiskt och hälsosamt är nyckelord för Ola och hans restauranger. ®