019 1
KROGNYTT TEXT: ULF HJELTING Elvis Gå-hem-efter-kr
ogen-pizzan-som-jag-eg - ent ligen-inte-ska-äta-men-gör-det-ändåför-att-det-är-så-gott-stället Elvis vid Järn - torget finns inte längre. Ingen mer pizza och/eller kebab. Hur länge Elvis funnits vid Järntorget? Sedan Hjälmar´n brann senast. Nu öppnar Falafel King i samma lokaler. Vad de kommer att servera kanske kan ut - tolkas av namnet. Smaka buffé Art Bar ”En tavla och en öl, tack”. Nog har en eller annan ”tavla” gjorts i yngre år vid diverse krogbesök, det ska ärligt erkännas, men Art Bar vid Järntorget har drivit konceptet ett steg längre. Det är Nader Gawriah som tagit detta stockholmskoncept till Örebro och restaurangen är bara ett steg mot en kedja av restauranger med det här konceptet. Tanken är att amatörkonstnärer ska ställa ut sina konstverk och att de som besöker restaurangen sedan ska buda på dessa. Högst bud vinner tavlan. Allt kommer att ske via en app. Art Bar har ett förflutet som Havana där musik var ett ständigt återkommande inslag. Här kunde man se och höra en ensam trubadur eller lite fler personer på scenen. Tanken är att detta ska fortsätta både inomhus och utomhus på uteserveringen när vädret tillåter även på Art bar. Restaurangen marknadsför sig med ”Ät så mycket du orkar”. På Smaka buffé, vid Öst - erplan/kvarteret Gasugnen och det som förut var Rosalies Deli, är det givetvis buffé som gäller alla dagar i veckan och hela dagen. Fiskgratäng, kotletter, pasta, pizza och tacos... här finns det mesta du kan önska dig i matväg. Husmanskost eller något mer exotiskt. Du väljer. Och äter. Hur mycket du vill och så mycket samvetet tillåter. Max Snabbt, enkelt, billigt. Det som ingrodda örebroare stundtals kallar Wessels finns inte längre, men på parkeringen finns sedan drygt ett år tillbaka Doll - arstore. Detta drar givetvis kunder till området vid Lillån och för bara några veckor sedan öppnade hamburgerkedjan Max sin fjärde örebroetablering i anslutning till Dollarstore. Ekologiskt tänk i det mesta, återvinning och fler prot - einalternativ än kött till hamburgarna och sallader. – Du… vad smakar det om min hamburgare? Sambon sträckte över sin burgare för en smakbit. – Kyckling? svarade jag. – Nä… det är något vegetariskt, men visst smakar det kyckling? Eller hur? Vad hamburgaren hette? Crispy någonting… vegetarisk. 42 NOLLNITTON Sapore Restauranger kommer och går. Några be - står längre än andra. Järntorget har de senaste 35 åren varit något av ett mattorg i vår stad. Hamburgare, pizza, pasta, husmanskost och mexi - kanskt men även italienskt. Ingen med pengar i plånboken lär ha lämnat torget hungrig. Italienskt har funnits i form av Rosalies Deli som i år bytte namn till Olive Garden och som nu byter namn igen. Nytt namn är Sapore och på menyn står genuin italiensk mat. Vi på redaktionen väntar med spänning på öppningsdagen för restaurangen. Sapore översatt till svenska blir smak. BILD: ULF HJELTING BILD: ULF HJELTING