Buffé 1
BANAN- OCH MJÖLKCHOKLADTÅRTA Dennis berättar här
hur han gör tårtan på Bageri Caféet. Under, i den gulmarkerade texten, får du vår anvisning till hur du bakar den i ditt hemmakök. Det blir en kaka med en fantastisk chokladmousse! GER 10–12 BITAR 1. TÅRTBOTTEN Dennis: Vi mixar ihop alla ingredienser i en matberedare. Viktigt att ägget är rumsvarmt. Vi gör ofta större satser och delar då upp degen. Hälften körs till smulig konsistens som trycks ut i botten av en springform. Resten av degen körs längre, tills den går ihop helt. Det blir då lättare att trycka upp deg på kanterna. Sedan naggas bottnen och gräddas i ugnen på 160°C varmluft i ungefär 20 minuter. Sedan får den svalna helt. Gör så här: Blanda 75 g kallt osaltat smör i tärningar, 2 ½ dl vetemjöl, ½ dl strösocker och ½ krm salt i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt 1 rumsvarmt ägg och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen gå upp 5–6 cm på kanterna. Nagga bottnen med en gaff el. Ställ i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°C. Sätt en folieremsa runt springformen, över och på degkanten, så att den inte sjunker ihop under gräddningen. Grädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter, ta bort folieremsan efter halva tiden. Låt svalna helt. 2. BANANLAGER Dennis: Nu är det dags för bananerna. Vi använder oss av ett tunt lager väl mogna bananer, eftersom de är extra söta och goda, som vi skivar i slantar och lägger ut i botten. När kakan sedan har komponerats går alla smaker ihop, bananen går upp i chokladmoussen och ger smak. Gör så här: Skär 4 mogna bananer i tunna skivor. Stek i 2 msk smör, 1 krm salt och 2 msk strösocker i en stekpanna några minuter. Låt svalna. Det förhöjer banansmaken i tårtan. 3. CHOKLADMOUSSE Dennis: Vi smälter chokladen och tempererar den till cirka 33°C för att moussen ska få rätt konsistens och inte skära sig. Sedan vispar vi grädden, men inte för hårt. Vi använder 1 helt ägg och 4 äggulor som snabbt vispas ihop med den smälta chokladen till en jämn smet. Vänd sedan ner en liten del av grädden för att långsamt kyla ner chokladen, tillsätt resten av grädden och rör ihop till en jämn mousse. Gör så här: Hacka 400 g mjölkchoklad. Smält hälften över vattenbad. Tillsätt resten av chokladen och rör tills allt smält. Låt chokladsmeten bli 33°C. Vispa 5 dl vispgrädde halvfast/fast. Rör ihop 4 rumsvarma äggulor och 1 rumsvarmt ägg. Blanda ner äggen i den smälta chokladen, lite i taget. Vänd först ner hälften av grädden. Rör sedan ner resten av grädden till en slät mousse. 4. MONTERA/LÄGG IHOP Dennis: För att moussen ska få den rätta konsistensen, och sätta sig ordentligt, fryser vi ner hela kakan när moussen hällts över. När kakan sedan tas fram garnerar vi med smält mörk choklad. Vissa gillar även att ha en klick vispad grädde på toppen. Gör så här: Pensla pajskalets botten med 50 g smält mjölkchoklad. Mosa de stekta bananerna och bred ut i ett jämnt lager i pajskalet. Fyll sedan pajskalet med chokladmoussen. Täck kakan med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller minst 8 timmar. För hemmabruk räcker det att ha den väl kyld. Ta ut kakan 20 minuter före servering och garnera med 75 g smält mörk choklad och ½ msk kakao. Bjud med lättvispad grädde. FÖR ALLA Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B UFFÉ 2 • 2016 15 Tipsaren Louise Rabe 35 år, bor i Vellinge med man och två barn. Louise arbetar som barnmorska. En stor del av fritiden tillbringar hon i köket. choklad. Min favoritkaka!« »Sedan hösten 2003, när jag flyttade till Malmö, har en viss kaka gett mig oerhörd njutning, men även irriterande frustration! Bageri Caféet gör världens godaste kaka: banan- och mjölkchokladtårta. Jag köper den så ofta jag bara kan och har gjort otaliga försök att kopiera den men aldrig lyck»Bästa kombon av banan & ats. Jag har till och med bett om receptet ett par gånger, utan att lyckas. Det är en mördegsbotten med skivad/mosad banan och sedan världens godaste mjölkchokladmousse! Den är helt perfekt i sin kombination. Jag vore sååå glad och tacksam om Buffé kunde hjälpa!« Bageri Caféet på Gustav Adolfs torg är ett klassiskt och anrikt Malmökafé. Trots moderna inslag i inredning och menyer är det tydligt att man värnar om den traditionella kafékänslan.