Buffé 1
LAXLYX med crunch LAX MED PANKOTÄCKE, BROCCOLI &
INGEFÄRSSMÖR Ljuvlig laxrätt med crunch och asiatisk kryddning. FÖR 4 PERSONER 600 g laxfilé i bit (skinnfri) 1 msk vita sesamfrön 2 msk svarta sesamfrön ½ dl panko (asiaiskt ströbröd) 500 g broccoli rapsolja salt, nymalen svartpeppar INGEFÄRSSMÖR 50 g rumsvarmt smör 1 msk finriven ingefära 1 tsk finrivet limeskal 1 riven vitlöksklyfta GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Blanda sesamfrön, panko och 3 msk olja i en skål. 3. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Fördela sesamtoppingen över laxen. 4. Skär broccolin i buketter. Skala ev stammen om den är grov och skär i mindre bitar. Blanda med 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar. 5. Fördela broccolin i formen runt laxen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter, tills fi sken är klar och broccolin börjar bli mjuk och får lite färg. 6. Ingefärssmör: Blanda smör, ingefära, limeskal, vitlök och 1 krm salt. Ta ut laxen och klicka smöret över broccolin. Servera gärna med ris. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd alternativt fi nkrossad glutenfri cornfl akes. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i panko eller använd laktosfritt ströbröd. Välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i panko eller använd mjölkproteinfritt ströbröd. Välj mjölkproteinfritt matfett. Fri från ägg. Caroline Dafgård Widnersson Ålder: 33 år. Familj: Maken Filip. Bor: I Stockholm. Gör: Kokboksförfattare och matstylist. AUBERGINE- OCH BÖNCURRY Hetta, syra, sötma och sälta – den här currygrytan har allt! FÖR 4 PERSONER 600 g aubergine 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 burk kokta svarta bönor (ca 400 g) 1 msk curry 1 msk garam masala 2 krm kajennpeppar 2 burkar hela tomater (à ca 400 g) ½ dl hackad, rostad sötmandel rapsolja salt, nymalen svartpeppar matyoghurt, mango chutney, färsk mynta och naanbröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Skär auberginen i cm– stora tärningar. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 2. Fräs lök och vitlök tillsammans med kryddorna i 2 msk olja i en stor stekpanna ett par minuter. 3. Tillsätt auberginen och stek tills den har fått lite färg. Rör ner tomaterna och 2 dl vatten. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock. 4. Tillsätt bönorna. Sjud ytterligare 5 minuter. Krydda med 1 ½ tsk salt och 1 krm peppar. 5. Toppa curryn med mandel. 6. Servera med matyoghurt, mango chutney, mynta och naanbröd. FÖR ALLA Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd. Gör laktosfri: servera med laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Fri från ägg. m B UFFÉ 2 • 2016 17 a V n e m g g n a o - r y cur Foto Matilda Lindeblad