Buffé 1
Vuxensott! Tips! KLADDKAKAN SOM ÄR »NYTTIG« Bjud
på en lika lyxig som hälsosam kladdkaka med mandelsmör, honung men desto mer chokladig i smaken. – och kikärtsspad i stället för ägg! Mindre söt Recept Sara Arnold Lind Foto & styling Eva Hildén Smith Eget nötsmör Ett smör av sötmandlar eller nötter gör du enkelt själv. Det är bara att mixa mandlarna eller nötterna i en matberedare med en neutral olja, helt slätt eller med lite bitar i. Salta ev. Rosta först nötterna för ett extra smakrikt »smör«. KLADDKAKA MED MANDELSMÖR En mäktigt god kaka med vuxen chokladsmak att njuta av i små bitar. GER 10–12 BITAR 3 dl mandelsmör 1 ½ dl rumsvarmt kikärtsspad 1 tsk vaniljpulver ¾ dl mandel- eller havremjöl ½ dl kakao ½ dl flytande honung ½ tsk salt 50 g mörk choklad (70 % kakaohalt) rapsolja till formen färska blåbär, hackad söt mandel och ev bipollen till garnering vispgrädde till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175˚C. 2. Blanda alla ingredienser utom chokladen i en bunke. Rör till en jämn smet. 3. Häll smeten i en oljad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Hacka chokladen och strö över. 4. Grädda kakan i mitten av ugnen 10–12 minuter. Låt svalna. Förvara i kylen. 5. Servering: Garnera kakan med blåbär, mandel och gärna bipollen. Servera med en klick lättvispad grädde. FÖR ALLA Fri från ägg. Gör glutenfri: använd mjöl av rent havre. Gör laktosfri: välj laktosfri mörk choklad och grädde. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri mörk choklad och vispningsbar mjölkfri gräddersättning. Fler kladdisar Hellre sugen på en raw kladdkaka med cashewgrädde eller en kladdkaka med zucchini och hallongrädde? Recepten hittar du på ica.se/buffe. B UFFÉ 2 • 2016 29