Buffé 1
DOUBLE FUN MED KALLRÖKT LAX OCH PERSILJEMAJONNÄS
Som en tavla... Den intensivt blå potatisen double fun överraskar och ger stor imp-faktor. FÖR 4–6 PERSONER 900 g blå potatis (t ex double fun eller violett queen) 1 dl skalade, rostade hasselnötter 300 g kallrökt lax i bit (utan skinn) 2 msk färskpressad citronjuice rapsolja salt, flingsalt, svartpeppar mangoldskott till garnering PERSILJEMAJONNÄS 1 ½ dl neutral rapsolja 2 dl hackad persilja 2 äggulor 1 msk vitvinsvinäger ½ tsk dijonsenap GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen med skal i lättsaltat vatten tills den är mjuk, 15–20 minuter. Häll av och låt ånga av utan lock. 2. Persiljemajonnäs: Mixa olja och persilja med stavmixer tills oljan är helt grön. 3. Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en bunke. 4. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Krydda med 3 krm salt. Mixa med stavmixern igen tills majonnäsen har fått en tjockare konsistens. 5. Grovhacka hasselnötterna. Skär laxen i cm-stora tärningar. 6. Skala och skiva potatisen. Lägg på ett stort fat. Ringla över citronjuicen och 1–2 msk olja. Strö över fl ingsalt och nymalen svartpeppar. 7. Fördela laxen på potatisen. Klicka på majonnäsen och strö över nötterna. Garnera med mangoldskott. RÅSTEKT RATTE MED TRIPPELDIPP Snacksa med ratte. Gott öltilltugg och plockmat. Råstek rattepotatisen och den blir ännu godare! FÖR 4–6 PERSONER 450 g liten potatis med skal (helst ratte) olivolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela potatisarna på längden, en eller fl era gånger, om de är stora. 2. Råstek potatisen i en stor stekpanna i olja på medelvärme tills de är mjuka och har fått fi n färg, 20–25 minuter. Servera med en eller fl era dippsåser. fler potatissorter pa ica.se/ buffe o 3 x dipp RUCOLAPESTO Pepprig med karaktär. FÖR 4–6 PERSONER Mixa 1 dl solrosfrön, 1 dl riven vällagrad ost och 1 skalad vitlöksklyfta med stavmixer eller i en liten matberedare. Tillsätt 1 dl olivolja, lite i taget, under fortsatt mixning. Häll i 1 påse rucola (65 g) och mixa hastigt ihop. Rör ner fi nrivet skal av ½ citron. Smaka av med salt och svartpeppar. FÖR ALLA för samtliga potatisrätter och tillbehör fi nns på ica.se/buff e PARMESANDIPP MED TRYFFEL Krämig med lyxig smak! FÖR 4–6 PERSONER Blanda 2 dl crème fraiche med 1 dl fi nriven parmesan och 1 tsk olja med tryff elsmak. Krydda med 1 ½ krm salt och 1 krm nymalen svartpeppar. RÖKIG PAPRIKARÖRA Röra med mycket smak. FÖR 4–6 PERSONER Blanda 2 dl ajvar relish (mild) med ½ msk hot chipotlepaste, ½ tsk torkad oregano och 1 tsk honung. Salta. B UFFÉ 2 • 2016 37