Buffé 1
NYTT & HETT! Februari Tolka en smörgåstårta VINN
500 KR I MATPENGAR Instagramma din tolkning av en smörgåstårta och få chans att vinna 500 kronor i matpengar! Handen upp! Smörgåstårta – för eller emot? Du som är för, släpp loss din fantasi och visa oss din bästa tolkning av smörgåstårta i Buffés Instagramtävling med fina matpengar i potten. Dop, studentmottagning, fylla jämnt eller närhelst det vankas fest. Smörgåstårta är ett lika populärt som smidigt bjudval. Kombinationerna av olika brödsorter, fyllning och garnering är närmast oändliga. Skapa ett personligt recept på en mumsig smörgåstårta. Ta en bild på din kreation och ladda upp på Instagram med hashtaggen #buffebilden, så är du med och tävlar. Beskriv ditt recept i korthet och ange mängder. Senast den 6 mars vill vi ha ditt bidrag. Du måste ha ett öppet konto, annars kan vi inte se din bild. En jury utser tre vinnare som bedöms efter kreativitet, enkelhet och presentation. Vinsten består av varsitt ICA-presentkort på 500 kronor. Vinnarna kontaktas av @tidningenbuffe via Instagram den 10 mars och presenteras samtidigt på ica.se/buffe. Här finns även tävlingsvillkoren. FÖRSTÄRKTA SINNEN I MÖRKRET Ät svart på krogen Hur smakar mat om man inte kan se? På Svartkrogen på Almåsa konferens i Haninge och Svartklubben på Södermalm i Stockholm intas middagen i totalt mörker. – När synen kopplas bort skärps övriga sinnen. Vad det är man stoppar i munnen är inte längre självklart; vissa gäster tror till och med att de har fått olika mat, berättar Anders Springe, ansvarig för Svartkrogen. Den tillfälliga blindheten gör samtalen kring bordet mer intima och att man kanske pratar med någon man annars inte hade valt. Det händer även att par går på blinddate, bokstavligt talat. Synskadade servitörer guidar med van hand gästerna i beckmörkret. På Svartklubben får man lyssna till Synliga – »det blindaste bandet i landet« – för där är musiken minst lika viktig som maten, med texter som understryker det man upplever. – Många säger att de aldrig har hört musik på det sättet. Det väcker starka känslor och vissa gråter, och det är okej, ingen vet ju om att det sker, säger Ulf Nordquist, grundare av Svartklubben som både spelar, sjunger och serverar. MJÖLKSYRA GRÖNSAKER Surtantens snälla bakterier Intresset för att syra kål och andra grönsaker har varit svalt under ett gäng decennier, men nu ökar det. Jenny Neikell, som driver Surtantens syrade i Malmö, vill i sin kommande bok »Fermentera« (Norstedts) ge bakterierna upprättelse. – Mikroorganismer har fått ta mycket skit. Visst finns det farliga bakterier, men man glömmer alla de andra som gör så mycket bra i maten, och även i våra kroppar. Vi är faktiskt beroende av bakterier för vår överlevnad, säger hon. Traditionen att äta surkål, syrade gurkor och andra grönsaker har fallit lite i glömska, och därför tror Jenny att det kan ta några gånger att vänja sig. – I svensk mat kopplas nästan Syrat sa tanten alltid syrat ihop med socker, till exempel i olika ättiks- och vinägerinläggningar. Mjölksyrade produkter saknar sötman och har en mildare, mjukare syra. » Vi är beroende av bakterier för vår överlevnad .« SUGEN PÅ ATT SYRA? På ica.se/buff e fi nns steg för steg-guide och recept på syrad morot, pumpa, vitkål och kimchi. Svartklubben. Dessert på Svartkrogen. Maten på de olika menyerna är hemlig för största möjliga smakupplevelse. Det mesta går att servera, med undantag för exempelvis soppa, tacos eller semlor. – Det vet alla vi som är synskadade att det blir en kladdig historia, skrattar Ulf. Ulf Nordquist. B UFFÉ 2 • 2016 7 #buffebilden TÄVLA OCH VINN Go blind! Foto David Back