019 1
LUNCH text och bild: Ulf Hjelting VAR SKA VI LUNC
HA? På bara några år har Örebro gått från att vara en okej stad att luncha i till att vara riktigt, riktigt bra. Nollnitton tar på sig konsumentupplysningshatten och testar luncher så att du kan pricka in det allra bästa av utbudet när du lunchar på stan. DANNES PUB & RESTAURANG UMMY På menyn står det pannbiffar med mos, kantarellsås samt lingon. Pannbiffar. Pluralis. På tallriken en jättelik pannbiff modell extremt tjock hamburgare, mycket rikligt med krämig kantarellsås och en portion potatismos. Thats it. Varken mer eller mindre. Pris 95 kronor. Inga grönsaker alls. Förutom då de grönsaker som erbjuds via salladsbordet. Några skivor pressgurka med lite persilja hade i varje fall förhöjt synintrycket av maträtten. Missförstå mig rätt nu – det var på inga sätt någon illasmakande lunch. Allt satt där, men det var liksom inget som direkt tilltalade vare sig med synintryck eller för smaklökar. Min mormor sa alltid att hungern är bästa krydda. Det må så vara att undertecknad var rejält hungrig just denna lunch och att lunchen åts med god aptit. 10 NOLLNITTON Ett misstag kanske var att addera de där mycket kryddstarka, tacoinspirerade, kidneybönorna till salladstallriken. I kombination med kantarellsåsen formligen exploderade tacokryddningen i gommen. Kaffe med tillhörande kaka som eftersläckning på lunchen. Det serveras bättre luncher i Örebro, men även betydligt sämre. Att höja nivå på den här lunchen skulle kräva minimalt med både ansträngning, tankeverksamhet och kostnad. Pressgurkan är ett förslag. Några kokta sommargrönsaker en annan. Mindre pannbiffar ett tredje förslag. Förutsättningarna finns där för att servera en lunch tillhörande det absoluta toppskiktet bland restaurangerna i Örebro. Det handlar bara om att greppa chansen. Lokalen, som tidigare hyste restaurangen Wobbler vid Kyrkogatan, har nu fått en rejäl ansiktslyftning. Ingången till nya Ummy är flyttad, mot var den fanns tidigare, och inredningen är mycket sober och smakfull där färgerna ljusbrunt och beige är genomgående tema. Förut bestod lokalen och restaurangen av olika delar med stundtals helt olika funktion. Efter renovering och ombyggnation känns Ummy mer som en enhet. Som en enhetlig restaurang. Maten består både av libanesiska och svenska inslag. Lunchen serveras genom en buffé med ett väl tilltaget salladsbord, modell libanesisk, med bland annat humus, vit fårost, inlagda oliver och diverse spännande grönsaksröror. Proteinet denna dag bestod av panerad fisk, pannbiff och falafel. Vad du lägger på tallriken är helt upp till dig, men här går det att få till en både nyttig och god lunch. Det är även smakfullt upplagt på buffén. Det är inget överdåd av rätter, men om du går ifrån Ummy hungrig så får du faktisk skylla dig helt själv. Det här är gott, riktigt gott. Eller ’yummy’, om man vill vitsa till det med ett torrt pappaskämt. Här handlar det om mycket väl avvägda smaker som gifter sig på ett riktigt bra sätt i munnen. Österländsk matkultur möter svensk husmanskost. Personal är artig och trevlig och visar med van hand vägen till både buffé och sittplatser. Även avdukning efter maten sker med ett leende och en snabb fråga om hur det smakade. Kaffe och liten centimeterstor kaka till efterrätt. 109 kronor för en lunch får ses som ett helt okej pris för en buffé i Örebro anno hösten 2019.