019 1
KROGSAMTALET text och bild: Ulf Hjelting SARAH AX
ELSSON – ÖREBROS YNGSTA RESTAURANGCHEF? aluhallen är i ständig omvandling. Restaurangerna Oishi och Boqueria sociale är rykande färska inslag. Därför har vi tagit ett snack med Örebros kanske yngsta restaurangchef – Sarah Axelsson. Mat. Råder det minsta osäkerhet i vad som exempelvis ska ätas under en lunch är bästa tipset att gå till Saluhallen vid Kungsgatan. Här finns det mesta för de flesta hungriga. Italienskt, vegetariskt, fisk, asiatiskt, sushi eller svensk traditionell husmanskost. Det är bara att välja efter tycke och smak. Nya inslag bland restaurangerna inne på Saluhallen är Oishi och Boqueria sociale. I augusti i år tillträdde Sarah Axelsson som plats- och restaurangchef för dessa. – Det har varit en del att stå i. Det måste jag ärligt erkänna, säger Sarah Axelsson när vi träffas inne på Saluhallen för att prata nutid och framtid för restaurangerna. Det är cirka en timma kvar innan de första lunchgästerna för dagen beräknas anlända in genom porten till Saluhallen. Det råder en febril verksamhet. I kylmontern för nigirin plockas det in råvaror som kunden själv får välja från och i den övriga delen av Oishi arbetas det både med takeaway och dagens sushi. En tidig lunchgäst har redan beställt sushi för avhämtning oh en brun pappkasse räcks över disk med ett ”smaklig måltid” som lyckönskning. Hon är 20 år och troligtvis Örebros yngsta restaurangchef. – Jag har en bakgrund som servitris inom restaurangbranschen innan det här erbjudandet dök upp. Det här är både roligt och är en ny och spännande erfarenhet. I Örebro är det ingen hemlighet att det råder en skriande brist på både kockar och serveringspersonal. – Vi har en bra grund att stå på vad det gäller personal och vi har fått de medarbetare vi ville ha. Jag vet att det 36 NOLLNITTON S finns restauranger med betydligt större svårigheter med att hitta exempelvis kockar. Vi är alltid öppna för fler begåvningar och det finns gott om bra människor i Örebro. När Saluhallen öppnade sin verksamhet 2013 bestod det av en brokig samling hyresgäster. Ryska delikatesser, bakverk som baklava från Mellanöstern, juicebar, cevapcici från Bosnien och givetvis renodlade restauranger fanns i lokalerna. Inriktningen av verksamheten har mer och mer landat i renodlade restauranger och de mindre butikerna har mer eller mindre försvunnit som hyresgäster. Även restauranger har kommit och gått. Ett exempel på detta är rapartisten Petters hamburgerrestaurang Käk. Luncherna på föregångaren till Boqueria sociale, Ragnar, handlade om svensk husmanskost med en liten twist. Blir det tapas nu? – Vi kommer att fortsätta med den svenska husmanskosten under lunchen. Givetvis blir det raggmunk på tisdagar. Det blir det ingen ändring på. Kvällarna blir det à la carte och tapas. Vi har jobbat mycket med miljön. Man ska känna sig som hemma hos oss. Ryktet om Oishi som en av Örebros bättre sushirestauranger är redan i rullning med resultat att gästerna bara blir fler och fler. – Det som utmärker oss är att gästerna själva kan välja från de färska råvaror vi arbetar med, vad de vill ha i sin nigiri. Vi har en kyl för detta med dagens fångst. Det är vi ensamma om i Örebro. Vad finns det för plan inför framtiden? – Säsongerna för Saluhallen är höst, vinter och vår. När det blir sommar så flyttar gästerna till uteserveringarna för andra restauranger. Jag skulle vilja att vi hade lika hög beläggning hela året om och att saluhallen blir det självklara, största och naturliga mötesplatsen för alla örebroare.