AMES 1
NICE Nice bjuder, bra klimat, mycket sol, havet o
ch strandpromenaden, rik kultur, sevärdheter, nöjesliv, shopping, samt god och genuin fransk/italiensk mat. Du möter varje dag Nice mycket speciella och berömda ljus, vilket i alla tider lockat konstnärer, kungligheter och andra besökande. TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER V i trivs bäst i Gamla Stan med alla dess brokiga gränder och myllrande folkliv, från tidig morgon till långt in på nätterna. Här i husen, många från 1700-talet, finns de flesta barerna och restaurangerna samt de mest pittoreska butikerna. En bra start på dagen är att besöka torget Cours Saleya med dess berömda blomster- och matmarknad. Mest lockas besökarna av de trivsamma och oerhört välbesökta uteserveringarna i Gamla stan och på gågatan Rue Massena/Rue de France, vilka ofta serverar bra mat men sällan mycket bra mat. Vårt stamställe för lunch och middag i Nice är La Merenda. Mästerkockar, matskribenter och matintresserade från hela världen besöker denna genuina trattoria med 24 stolar. Motivet är att i köket står, ensam och majestätiskt, exceptionellt skicklige kocken Dominique Le Stanc. Den provencalska menyn, uppskriven på en svart tavla, har beroende på årstid ett antal helt enastående rätter. På våren beignets, tomatpajen, ratatouillen, samt delikata petit farcies, gratinerade tomater, lökar och paprika fyllda med kalvfärs. Under hösten lökpajen Tarte de Menton och Daube de beuf a la Provencale, biff långkokt i rödvinssås. Det smakrika köttet fullständigt smälter i munnen. Året runt finns alltid, min och mångas favorit, Pasta Pistou med basilika, gruyèreost och olivolja, så enkelt men så fantastiskt smakfullt! 56 Svenske kocken Isak Oldenburg har gjort stor succé i Nice. Idag finns Isak i JOYA Lifestore som är ett nytt koncept där på 450 kvm en restaurang, en designbutik och en mötesplats för möten, konferenser och uppträdanden är samlade. Pop-Up restaurangen heter Isak. Den ligger vid torget Place de Pin på inne gatan Rue Bonaparte. Vi minns en härlig soppa gjord på nyplockade ärtor fylld med grillad blomkål och ett 63-gradigt ägg samt den godaste Quiche Lorraine vi ätit serverad med en fräsch morots- och grönsallad. Mycket populär och välbesökt är söndagsbrunchen. En nyöppnad, delikat, fiskrestaurang är Peixes. Restaurangen har en modernt, trivsam, inredning och en lockande meny. Specialiteten är smakfull ceviche, vilken finns till förrätt i hela fem olika former. De läckra ostronen är alltid en bra start. Har Du tur serveras Moule Marinière, härligt dagsplockade, vitlöksdoftande, vinkokta musslor, musslor som bäst. Dagens fisk, perfekt kokt, kan vara en havsabborre, marulk eller torsk. Och visst finns det smaskiga desserter som chokladkrämiga brownies och en ljuvlig mandelkaka. Gästerna till restaurangen Oliv & Artichaut mötts av en mindre bar, med ett stort drinkutbud, samt ett öppet kök. I det lilla köket lagar kocken och ägaren Thomas Hubert Nice idag mest innovativa maträtter. Matsalen, oftast fullsatt, tar bara emot ett tjugofemtal förväntansfyllda gäster. Med glädje har vi ätit pilgrimmsmusslorna på planka med sallad och raviolin spetsad med gåslever. En specialite är risotton med oliver, jordärtskocka och parmesan. Krämig och smakrik, men mycket mäktig. I Gamla stans mest turistiska promenadstråk ligger Sushi Bar. Matsalen är liten och ut mot den trånga gatan finns några, oftast upptagna, bord. Här serveras utsökt Sushi, rätter bestående av smaksatt ris tillsammans med fisk, kött, kyckling eller grönsaker vilka äts med wasabi/soja. Ett antal vegetariska sushi finns med avokado, sjögräs, tofu eller andra japanskinspirerade grönsaker. Sashimirätterna med rå fisk är populära med lax, tonfisk, pilgrimsmusslor, räkor och olika sorters medelhavsfisk. För köttälskare är La Rossettisserie det rätta stället. Här grillas gris, kalv, kyckling, lamm och nötkött på bästa sätt. De fem saftiga och smakfulla köttbitarna serveras med valfritt bakad potatis, ett härligt krämigt och ”fluffigt” potatismos eller färska grönsaker. De många gästerna kommer till restaurangen för att äta det grillade köttet men även förrätterna och desserterna är tilltalande. Sardinpatén på en toast och lökpajen är två goda regionala specialiteter. Och chokladmousse eller tiramisu är ju alltid en bra avslutning. n FAVORITER I NICE Isak i JOYA Lifestore-Pop-Up restaurang www.joyalifestore.com La Merenda-Provencalskt www.lamerenda.net Oliv & Artichaut-Innovativt www.oliveartichaut.com Peixes-Fisk 4 Rue de l’Opéra Rossettisserie-Grillat kött www.larossettisserie.com Sushi Bar 8 Rue du Collet,