Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Visst är det härlig
t med lite sommarvärme, trots lite bakslag ibland. Denna gång har jag hittat lite fynd från Systembolaget som kan avnjutas under sommaren. Till sommarens festligheter hör ju bubbel, vitt vin och rosé - här kommer lite goda vintips som passar till både midsommar och härliga sommarkvällar. /Text: Peter Lannesand GRANDE RECOLTE 2018 / Provence, Frankrike / Art.nr 75286 / 129 kronor I området Provence görs mestadels rosévin och om man skall dricka rosé skall det vara härifrån. Vinerna är ofta ljusa till färgen, men väldigt smakrika såsom detta bäriga vin med inslag av smultron, färska örter och jordgubbar. Vinet passar såväl till det goda grillade som att dricka som det är tillsammans med vännerna på midsommarfesten. Strävhet RÖKIG PORTABELLOBURGARE MED KARAMELLISERAD LÖK Vegan BBQ: Mattias Kristiansson / Norstedts DU BEHÖVER: (4 portioner) 4 stora portabellosvampar Rökig marinad 1 dl ketchup 1 tsk chipotlepasta 2 msk farinsocker 1 msk vitvinsvinäger 2 tsk rökt paprikapulver ½ tsk cayennepeppar 1 tsk salt Karamelliserad lök 3 gula lökar 2 msk rapsolja eller smör, t.ex. mjölkfritt 2 tsk ljust muscovadosocker 1½ burk ljust öl eller vatten Till servering 4 hamburgerbröd salladsblad skivad tomat skivad rödlök Grilla hamburgerbröden lätt. Fyll med portabellosvampar och ringla över den resterande marinaden. Toppa med sallad, tomat, rödlök och karamelliserad lök. CLOTILDE DAVENNE - BOURGOGNE BLANC 2016 / Bourgogne, Frankrike / Art.nr 5562 / 129 kronor RÖKIG MARINAD: 1. Blanda ihop ketchup, chipotlepasta, farinsocker, vitvinsvinäger, rökt paprikapulver, cayennepeppar och salt i en skål. Kleta ut ungefär hälften på portabellosvamparna. Vänd runt så att de täcks helt. Låt marinera i minst 30 minuter. 2. Lägg svamparna på grillen och grilla tills de har fått fina ränder. KARAMELLISERAD LÖK: 1. Skiva lökarna och fräs i oljan på medelhög värme tills de mjuknar och får färg. Det här tar ungefär 15 minuter. 2. Strö över sockret och låt fräsa i 1 minut till. Häll på ölet eller vattnet och låt koka in. När löken är riktigt mjuk är den klar. GF: Använd glutenfritt bröd. I det franska området Bourgogne gör man mycket vitt vin och mest känt kanske Chablis är, men man gör även vin i andra områden av Bourgogne och även där av druvan chardonnay. Detta vin får vila på sin jästfällning, vilket ger det en extra boost i smaken. Vinet har en härlig smak av gröna äpplen, lite citrus och en hel del mineralitet. Detta vin passar givetvis till alla typer av skaldjur, men även som aperitif. Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra Mozzarella satsar på fisk, skaldjur och skogssvamp Mozzarella Ristorante erbjuder ett brett utbud på det italienska köket. Här finns något som passar alla. Till sommaren ska restaurangen bredda utbudet på fisk, skaldjur och skogssvamp ännu mer. – Vi märker att allt fler och fler väljer att minska på rött kött och hellre tar fisk, skaldjur eller svamprätter och därför har vi valt att utveckla vårt italienska kök med fler sådana rätter, berättar restaurangägare Meir Vaknin och fortsätter: – Vi kommer erbjuda fler sorters fisk så som seabream, dorada, gös, röding och abborrefilé. Det kommer också finnas flera rätter med skogssvamp och skaldjur, bland annat pastarätter med skaldjur och skogssvamp och fräscha sallader. Vad utmärker Mozzarella Ristorante? – Vi har en härlig hemmamiljö och vårt breda sortiment utmärker oss – här finns pizza, pasta, kött, fisk, fågel, sallader, vegetariska rätter och veganska rätter. Till det har vi fina viner som passar väldigt bra med våra rätter och även grappa och italiensk öl. Vi är väldigt noga med kvaliteten och använder bara färska råvaror och maten tillverkas från grunden. Pizzorna görs på fullkornsdeg och är väldigt fiberrika. Någon rätt du vill tipsa om? – Pasta frutti di mare och scampi fritti är riktigt gott. (CL) 18 NOLLTRETTON LOMBARD EXTRA BRUT - PREMIER CRU BLANC DE NOIR Champagne, Frankrike / Art.nr 7921 / 299 kronor En bra champagne under 300 kronor är i mitt tycke ett riktigt fynd på Systembolaget. Finns dock inte att finna hos alla systembolag, men går att beställa. Denna generösa champagne kännetecknas av en mjuk och integrerad mousse. Här finns toner av röda bär, mogna varma röda äpplen, generös röd citrus, mineraler och kalk i den avslutande eftersmaken. Denna champagne är gjord på den blåa druvan pinot noir där av namnet Blanc de Noir. Denna är perfekt att börja midsommarafton med i samband med att gästerna anländer. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Camilla Larsson