Nöjesnytt Växjö 1
Vi dricker mer champagne och mousserande vin nu ä
n någonsin förut. Fortfarande envisas många med att bara dricka det som drink, men bubblor kan funka fint till maten också. F ör många är bubbel något man endast dricker vid nyår. Andra njuter det året runt, men nästan då uteslutande som drink före maten. Synd. Mousserande viner kan med fördel drickas till mat. Tror ni mig inte? Fråga en Champagnebo så ska ni se - där dricker de sin inhemska dryck till allt, både före, under och efter middagen. Det gäller inte riktigt alla bubbliga viner, men de flesta har en utpräglad pigg syra som gör sig bra ihop med mat. En champagne går utmärkt till sältan i skaldjur. En prosecco med lite sötmogna toner är ljuvlig till lite heta italienska charkuterier. En cava slinker lätt ned till lite salta tapas. Här har ni några av mina bubbelfavoriter i blandad prisklass. ■ TEXT: JENS DOLK Charles de Fère Cuvée Jean-Louise Blanc de Blancs Brut (7425) Frankrike Letar ni efter det billigaste och godaste – stanna här. Ren och svalt fräsch doft av grönt äpple. Lätt brödighet och en avslutning med inslag av grape. Flaskan ser dyrare ut än vad den är. PASSAR TILL: Funkar fint som drinkvin men också till lättare fisk- och skaldjursrätter. PRIS: 69 kronor. BETYG: nnnnn Anna de Codorniu Brut (7369) Cava, Spanien Cava från Spanien görs precis som en champagne med en andra jäsning i samma flaska som vinet säljs i. Ren, frisk och fräsch äppeldoft och smak med citrussyra. PASSAR TILL: Funkar både som drink och till mat, gärna salta spanska tapas. PRIS: 94 kronor. BETYG: nnnnn Langlois Crémant de Loire Brut (7404) Loiredalen, Frankrike Bra champagnesubstitut gjord på samma vis, men på andra druvor och från Loiredalen. Smakrikt vin med inslag av grönt äpple, mineraltoner och citrusoch grapesyra. PASSAR TILL: Syrliga och salta skaldjursrätter. PRIS: 125 kronor. BETYG: nnnnn Rotari Rosé 2010 (7701) Trentino, Italien Rosébubbel är ofta lite smakrikare och kan vara bra till mat. Svalt och fräscht mousserande vin med lätt syrliga toner av röda bär, brödighet och avslutande citrussyrlighet. Finns också som magnum - lite extra festligt. PASSAR TILL: Drinkvin men också som matvin till lättare, kalla kötträtter. PRIS: 109 kronor. BETYG: nnnnn Gott utan bubblor För er som inte gillar mousserande – jo det finns sådana, min fru bland andra - så kommer här ett annat gott vin: Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen 2012 (4622) Wachau, Österrike, 119 kronor. Druvigt sval, men solmogen doft med lätt kryddig ton. Rejäl limesyrlighet och bra smaklängd. Ett bra matvin. Smaragd är den högsta kvalitetsklassen på vinerna från Wachau en bit nordväst om Wien. Henriot Millésimé Brut 2006 (7789) Champagne, Frankrike Fyllig och smakrik champagne med plommontoner, rostad brödighet och lite citrussyrlighet i avslutningen. Årgångschampagne som kan drickas direkt eller lagras. PASSAR TILL: Bättre till mat än drink, eleganta fisk- och skaldjursrätter med krämiga och syrliga såser. PRIS: 499 kronor. BETYG: nnnnn 58 | nöjesnytt