Nöjesnytt Jönköping 1
Det finns så många bra champagner att köpa att de
t är svårt att välja ut någon framför den andra. Att läsa vinernas smakbeskrivningar ger goda ledtrådar till vad de ädla bubblarna kan passa till. Likaså kan serveringstillfället spela roll för vilket mousserande vin som passar dig och dina gäster bäst. På den fina middagen eller stora festen kan man med fördel servera ”det bästa” vinet först. Ett klassiskt exempel är nyårskvällen som börjar med välkomstskål, går vidare till en festlig middag med många rätter och nya viner. När det sedan är dags att skåla in det nya året är gästernas smaklökar om inte trötta, i alla fall väl smorda av matbordets många läckerheter. I den situationen kan ett mousserande vin vara det bästa valet då det är svårt att smaka champagnens alla nyanser med redan ansträngda smaklökar. Det är min erfarenhet att många champagner bland husens standardcuvéer, det vill säga när etiketten säger Brut eller Réserve, smakar mer och än bättre efter ett eller två års lagring. Således, ett tips för dig som har möjlighet är att bunkra för husbehov. Planera framtida konsumtion och satsa din tid för att få ut så mycket som möjligt av champagnens goda smak. Att planera är egentligen ett av de bästa dryckestipsen som finns, om ni frågar mig. Förvara flaskorna mörkt och gärna svalt runt 8 grader Celsius. Under en kortare tid som något år eller två fungerar garderoben fint. För längre lagringstid och för riktigt lyxiga champagner rekommenderas lagringsskåp. CHAMPAGNE FÖR VARJE TILLFÄLLE Stramhet, friskhet och stringens borgar för ett trevligt välkomstvin. Mång små, snabba bubblor hjälper till att sätta igång samtal och syran i smaken triggar gästernas matlust. Man blir hungrig helt enkelt! De torra & krispiga stilarna kan givetvis även kombineras till mat. Den ena utesluter inte det andra men tänk på att syra i vinet ska möta syra i maten på något så när likvärdig nivå. Smakrika, kanske breda och fylligt rika champagner har en given plats till en måltid. Även kötträtter passar. Är du försiktig välj recept med kyckling eller kalkon. Snittar med gåslever eller till pastejer av olika slag är också givna. Du kan även servera den breda smakens champagne efter maten. En bit lagrad hårdost av bra kvalitet eller en mörk chokladpralin med apelsinsmak passar utmärkt. Men, kanske är det läckraste ett glas på egen hand, i lugn och ro och som en lyxig avslutning på dagen. PALMER & CO VINTAGE BRUT 2012 (7867), 379 KR Den här årgångschampagnen är en blandning lika delar pinot noir och chardonnay. År 2012 räknas inte som ett lika stort år som 2008, just nu vill säga. Intressant i vinvärlden är ju hur vinerna mognar och åldras och exemplen är otaliga för hur initialt bra år utvecklats till mediokra viner, eller att de faktiskt hållit stilen hela vägen. Man vet ej med säkerhet och med det sagt, 2012 är ett intressant champagneår att följa över tid. Kan du, lägg undan så många flaskor du har plats för. Smaken är torr, medelfyllig, nyanserad stram av äpplen, apelsin, bröd och mineral. Begynnande koncentration, små bubblor och bra mousse. För pris ett kap, precis som husets Brut Reserve (7372), 289 kr! DOM PÉRIGNON 2008 (7428), MOËT & CHANDON, 1 599 KR Vad sägs om en av de lyxigaste champagnerna av alla. Odiskutabel kvalitet och med alla rätt. Varje mikroskopisk bubbla är på plats och champagnehuset Moët & Chandons prestigecuvée Dom Pérignon är långt utöver det vanliga. Lägg till att årgång 2008 rankats som en av de bästa i Champagne under senare år. Smaken är torr, fyllig, rik, nyanserad och komplex. Inslag av mogen citrus, mogna frukter av persika, päron och gröna äpplen samt mineral är bara några av många smaker. Lång eftersmak, ungdomlig vigör och delvis ännu knuten smak. Ett vin för framtiden, eller för att dricka nu för alla som vill ligga på topp, gillar den strama syran och har tålamod att låta vinet få luft i glaset. Betyg: 5 BEAUMONT DES CRAYÈRES GRANDE RÉSERVE BRUT (7891), 239 KR En av de billigare, helt godkända, champagnesorterna i det ordinarie sortimentet. Man bör minnas att priset alltid spelar roll för kvaliteten om det är champagne eller annan dryck. Notera att de billiga oftare innehåller mer socker. I champagnefallet, med vinernas generella höga syra blir smaken knappast söt men nivån ger en fingervisning om ambitionsnivå. Ju torrare smak desto tydligare blir kopplingen till den tränade vinälskaren (alltid lättare att gilla ”rondör och sötma”). Många av lågprischampagnerna håller inte måttet, då kan t o m ett mousserande vin vara ett bättre köp. Denna champagne smakar tydligt av gröna och gula äpplen med inslag av mogen citrus och nougat. Trevlig längd. Servera väl kyld, kylskåpskall som fördrink, men passar också lättare kycklingrätter. Betyg: 3 LOMBARD EXTRA BRUT PREMIER CRU BLANC DE NOIRS (7921), 299 KR Premier Cru betyder att vingårdarna är klassificerade som första cru i Champagne och att druvorna, Blanc de Noirs, är blå. I detta fall är det bara pinot noirdruvan, inte pinot meunier som är den andra av de två mest kända, och godkända blå druvsorterna i Champagne. Det blir allt vanligare i Champagne att tillverka champagne av blå druvor. En anledning skulle kunna vara klimatförändringen som i det nordligt belägna Champagne för med sig varmare temperaturer, vilket borgar för att även de blå druvsorterna mognar väl. Smaken är nyanserad, frisk med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, choklad och mineral. Utmärkt till mat! Betyg: 4 VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE