Utmärkt Örebro 1
Gamla Örebro café och konferens Gamla Örebro café
och konferens har funnits sedan våren 2015. Innan dess drevs verksamheten under namnet Café Wadköping. Tidigare fanns en stark koppling till krogarna Lilla och Stora Örebro genom de gemensamma ägarna men numera drivs alla av olika ägare. Sedan september 2018 drivs Gamla Örebro café och konferens av Robin Andersson och Josefine Johansson. Robin känner örebroarna igen från klassiska restaurangen Drängen medan Josefine har jobbat i Saluhallen. Gamla Örebro håller de öppet alla dagar i veckan och erbjuder fika och vällagad mat i en traditionell och hemtrevlig miljö. – Hos oss kan man alltid få en Wallenbergare och vi har alltid en räkmacka. Dessutom satsar vi på ett eget kaffe som vi tagit fram ihop med Pennybridge rosters, berättar Robin när vi svänger förbi för en bit mat. I utbudet satsar man mycket på lokalt och hantverkstillverkat. Exempelvis kan du köpa glass från Götlunda här och brödet kommer från Jeremiabageriet ett stenkast bort. – Vi jobbar så lokalt som vi kan och det kommer att komma mer, slår Robin fast. Besöker du Gamla Örebro nu i sommar och känner den omisskännliga doften av rök så behöver du inte bli orolig. Istället är det dags att planera ett matintag där. Den här sommaren kommer Robin och Josefine nämligen att röka lax ute på gården. Risken är stor att den färska, egenrökta laxen kommer att gå åt där i sommarsolen så missa inte tillfället. Att ta en kaffe i den anrika Tenngjutaregården är förstås en mysig upplevelse, men testa också att luncha om ni ändå är där i rätt tid. Gamla Örebro har en fast lunchmeny vilket brukar borga för att mer omsorg och kvalitet kan läggas på rätterna. Från menyn kan du bland annat välja mellan en klassisk Wallenbergare, bakad Kolja och BBQ-glacerad Pluma. Dessutom finns, som tidigare nämnts alltid en fin räkmacka med handskalade räkor, aioli och forellrom. På särskilt utvalda kvällar svidar Gamla Örebro om från café till restaurang och bjuder in till middagssittningar efter bokning. De här kvällarna har en klar Drängen-känsla och erbjuder en fast femrätters-meny som inte heller bör missas. Sommartid ligger man dock lågt men passa på att prata med Robin och Josefine när du är där för att få veta när nästa middag är planerad. Robin är en kock med klara kvaliteter som Örebroarna ska vara glada över att de fått behålla. 28