Buffé 1
Sockersaltad rosélax SOCKERSALTAD ROSÉLAX & POTAT
ISSALLAD MED ÖRTIG YOGHURTDRESSING En snabb rimning gör laxen saftig. Salladen är en twist på en fransk potatissallad – med pigg syra från grekisk yoghurt. FÖR 4 PERSONER 800 g laxfilé i bit med skinn 2 tsk rosépeppar 2½ msk strösocker 900 g små potatisar 150 g sockerärter rapsolja salt, vitpeppar DRESSING 1½ dl grekisk yoghurt (10%) 2 dl hackad persilja ½ dl hackad dragon 3 msk olivolja 1 msk äppelcidervinäger GÖR SÅ HÄR: 1. Krossa rosépepparn i en mortel. Blanda den med socker, 1 msk salt och 1 krm vitpeppar. Gnid in laxen med kryddblandningen. Täck laxen och låt den stå i kylskåp i ca 2 timmar, tills sockret och saltet lösts upp. 2. Koka potatisen mjuk med skalet på i lättsaltat vatten. Häll av. Låt svalna. Strimla sockerärterna. 3. Mixa alla ingredienser till dressingen och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. 4. Blanda dressingen med potatisen och lägg i en skål. Strö över sockerärterna. 5. Pensla laxen med olja och grilla med skinnsidan mot gallret 30–40 minuter på indirekt värme under lock. Vill man ha grillränder på laxen börjar man med att lägga köttsidan mot grillgallret, som då ska vara riktigt hett. Vänd sedan, sänk värmen och grilla klart under lock. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. BUFFÉ 5 • 2017 11