Buffé 1
POM OCH FLORA »Jag tänker nya smaker hela tiden,
det går inte att sluta.« LIGGER: på Södermalm och i Vasastan, Stockholm. ÄGARE: Anna och Rasmus Axelsson. DÖPT EFTER: »Vi läste ofta om elefanten Babar för våra barn Henry och Oscar när vi startade. Babars barn heter Pom och Flora, så det fick bli namnet på vårt kafé.« RÅGMACKA MED FETAOSTCRÈME & AVOKADO Fetaost och nötströsslet dukkah piffar till avokadomackan. FÖR 2 PERSONER 2 skivor rågbröd 100 g fetaost 1 dl grekisk yoghurt (10%) 1 avokado 2–4 tsk dukkah (se recept) olivolja salt, malen svartpeppar rucola till servering DUKKAH Kryddigt nötströssel från Mellanöstern. GER CA 2½ DL Sätt ugnen på 175°C. Lägg ¾ dl hasselnötter och 3 msk sesamfrön på varsin del på en bakpappersklädd ugnsplåt. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter. Låt svalna. GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa fetaost, yoghurt, ½ msk olivolja, 1 krm salt och 1 krm peppar till en slät kräm. 2. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. 3. Klicka fetaostcrèmen på brödskivorna och lägg på avokadon. Ringla över lite olja och toppa med dukkah och rucola. Rosta 2 msk fänkålsfrön, 2 msk malen koriander och 2 msk torkad timjan i en stekpanna. Låt svalna. Lägg kryddorna i kryddorna i en bunke. Lägg sedan nötterna i morteln och mortla dem till kross. Blanda nötterna med kryddor och sesamfrön. KUMMINPICKLAD SILVERLÖK Syrligt och gott – till allt! GER CA 3 DL Skala och skär 1 silverlök i tunna skivor, gärna på mandolin. Koka upp ½ dl ättiksprit (12%), 1 dl strösocker, 1½ dl vatten, 1 lagerblad och ½ tsk hel kummin i en kastrull. Häll den varma lagen över löken. Låt svalna. Instagramtävling! Visa oss din favoritmacka Skapa och ta en bild på din godaste macka. Lägg upp bilden på Instagram och tagga med #buffebilden. Ange mängder och beskriv receptet i korthet. En jury utser tre bidrag som vinner 500 kronor var i matpengar. Tävla senast den 4 juni! Vinnarna kontaktas via Instagram den 8 juni. Se fullständiga villkor på ica.se/buffe. BUFFÉ 5 • 2017 33 Anna Axelsson, Pom och Flora.