MD 1
TJÄNSTERESAN MALMÖ KÖPENHAMN VÄRLDSBÄST TEXT OCH
FOTO: PETER STEEN-CHRISTENSEN Matupplevelserna i Köpenhamn börjar redan när du landar på flygplatsen. När det i juni hölls FAB Awards i Dallas, Texas, ett årligt evenemang som hyllar det bästa inom reserelaterade mat- och dryckesupplevelser i hela världen med speciellt fokus på personlighet, kreativitet och innovation, sprang Köpenhamns flygplats Kastrup hem med fyra av de fem kategorierna de var nominerade i. I tre av kategorierna var de Europas bästa inom ”New Food Hall”, ”Offer MAT I MALMÖ TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER FOTO: PRESSBILD White Guide-utmärkelser och Michelinstjärnor i all ära. Men det finns mycket god mat som ofta går under radarn för den stora massan. Här är ett gäng doldisar att hålla koll på i Malmö. KOSHARI HOUSE Södra Förstadsgatan 42, kosharihouse.se I China Box gamla lokaler, som nu renoverats, hittar vi nu egyptisk street food för mycket rimliga priser. Koshari House är vegetariskt och veganskt och erbjuder flertalet egyptiska rätter med syrliga, milda och starka smaker. Beställ gärna 26 Dalarna in mer än en rätt var och smaka av varandra. Öppet: mån-fre 11-20, lör-sön 11-18 ART OF SPICES Rådmansgatan 7 Malmös nya autentiska indiska alternativ som föddes ur bristen på just autentisk indisk mat. Ägaren Roshani Jonnalwar, som själv kommer från Indien, upptäckte att avsaknaden av riktigt indisk mat är stor i Malmö. Många av de indiska restaurangerna i stan drivs nämligen av folk från närområdet. Nu satsar hon själv på den indiska matkonsten och erbjuder uteslutet vegetariskt och veganskt på Rådmansgatan. Öppet: tis-fre 11-14, 16-20, lör-sön 12-20 SAIKO Sankt Knuts väg 7, saiko.se Malmös bästa sushirestaurang med världsmästaren Pontus Johansson i spetsen har återöppnat Saiko på St Knut. Nu erbjuder man, förutom högklassig sushi, även dumplingsoch nudelrätter. Öppet: tis-lör 17-sent n of the Year” samt en kategori kallad ”Sense of Place” där de rosades för att skapa originella matupplevelser i linje med den Köpenhamnska stämningen. Dessutom så vann Mikkeller den tjusiga kategorin Världens bästa flygplatsbar. Just den där ”Food Hall” de blev rosade för är en behaglig upplevelse mellan terminalerna A och B vilken gör att man drar sig från att lämna flygplatsen. Förutom Mikkeller och dess 20 kranar fyllda med glädje frestar också asiatiska pärlan Lêlê, gourmetpizza hos Gorm’s samt Cock’s and Cows. Det nyaste tillskottet är Olioli som sedan tidigare serverar eminenta hawaiianska poke-skålar på fyra platser inne i stan. Kedjan som bara funnits i ett och ett halvt år har ett mer lyckat pokekoncept än vissa andra som hakat på trenden. Själva menar de att de står för ”autentisk glädje” och en fusion mellan de traditionella poke bowls på Hawaii och ingredienser och smaker från Asien där båda grundarna har sina rötter. n