Nöjesnytt Jönköping 1
EN HELT NY VY AV JÖNKÖPING En bar med lysande uts
ikter att bli den stora snackisen i staden. För när restaurang VY öppnar i Jönköpings nya landmärke – det runda tornet vid Munksjön – finns en smakfull restaurang på entréplanet. Men också en skybar högst upp med en utsikt över staden som du garanterat aldrig sett förut. D et är i den skybaren som vi möter Evelina Hjalmarsson och Tommy Gustafsson som lovat ta med oss på en rundtur(!) i det runda huset vid Munksjöstaden. Evelina är projektledare för VY Skybar & Konferens och Tommy som kökschef ska se till att vi inte bara ser oss mätta på utsikten utan också får god mat att mätta oss med. Just nu är det bråda dagar inför öppningen – det skruvas i väggar, sladdar dras fram och tillbaka, lampor hängs upp, möbler packas upp och det springer hantverkare överallt. – Men vi ligger helt i fas med tidsplanen, förklarar Evelina lugnt när vi lyckats slita oss loss från att i smått häpen tystnad beundra den magnifika utsikten över Jönköping. Den 4 april kan nyfikna jönköpingsbor slinka in på restaurangen och ta del av Tommys och hans personals matlagningskunskap: – Vi kommer att ha möjligheterna till både fika och till lite rejälare mat – varje dag serverar vi t ex en lunch som baseras på smakfull husmanskost med en liten twist. Exakt vad twisten består i får matgästerna upptäcka själva, men det finns goda skäl att anta att han hämtar inspirationen från sitt långa restaurangliv bland olika restauranger, både i Sverige och i utlandet. – Många kanske tror att vi är en restaurang för de som arbetar 20 | nöjesnytt i huset, och det är klart att vi gärna ser dem som gäster. Men jag tror vi kan bli något av en kvarterskrog för alla som bor här i området och som vill njuta av mat, dryck, fika – och en vy av Jönköping som är ovanlig för de flesta. Så restaurangen är öppen för alla, lite svårare är det att nå ända upp till skybaren: – Vi kommer att ha skybaren öppen för allmänheten på fredagarna då vi kommer att köra en after-work och på söndagarna då vi serverar brunch i restaurangen och man kan avsluta med kaffe och dessert uppe i skybaren, förklarar Evelina. – I övrigt kommer man att kunna boka skybaren till födelsedagar, konferenser, bröllop, examensfester eller andra speciella arrangemang. Trots att vi inte ens har öppnat är trycket hårt – många ringer redan nu och hör sig för om möjligheterna. Första AWn på 64 meters höjd sker den 22 april. Om inte bardisken är borttrollad vill säga. För i mitten av april kommer magikern Joe Labero till skybaren för ett par dagars show med en (naturligtvis) magisk trerätters meny. – Vi gick ut med detta eventet i höstas och det tog inte många dagar förrän det var fullbokat. Så det är inte omöjligt att vi hittar på fler event med andra artister och skräddarsyr mat- och upplevelsepaket för intresserade gäster. Lite motvilligt tar vi snabbhissen ner från skybaren och tar en lika rund tur i det som kommer att bli själva restaurangen. Men även på entréplanet har man en fantastisk utsikt över Munksjön och stadens östra delar. – Och soligare dagar öppnar vi upp uteserveringen som sträcker sig runt huset, förklarar Tommy som leende visar upp diskrummet, restaurangkökens av tradition tråkigaste arbetsställe, men här, med fönster från golv till tak och med en vidunderlig vy över Munksjöns blå vatten, förvandlad till en av Jönköpings skönaste arbetsplatser. – Det kommer att bli spännande att hälsa alla välkomna till en helt ny vy av Jönköping, avslutar de båda. – Och vi vet ju redan nu att baren är toppen. I TEXT: STAFFAN HAGBERG FOTO: ANNA HÅLLAMS