Nöjesnytt Jönköping 1
sangıovese ITALIENSKT VIN FÖR ITALIENSK MAT När e
n tomatsås möter druvan sangiovese, så förstår man att de kommer från samma hem. Det röda vinet är som gjort för pasta- och pizzarätter. Sangiovese är en underbar italiensk druva. När vinerna är som bäst är de en flytande balansakt av enastående mått. D e sträva tanninerna och lite småbittra smakerna kompenseras av en ungdomlig syra och särpräglad renhet. Ungefär som italienare överlag om man nu ska ge sig på att generalisera - passionerade, impulsiva, temperamentsfulla, vackra och levnadsglada. Vinerna är som gjorda (och det är de ju också) för klassiska italienska rätter som pasta med tomatsås eller pizza. Italien + Italien funkar helt enkelt enastående väl tillsammans. Men testa även sangiovese till rätter med ljust kött eller lite fetare kötträtter. Tänk osso buco eller kalvschnitzel. Sangiovese är en riktigt klassisk druva som framför allt odlas i de italienska regionerna Toscana och Emilien-Romagna, men man hittar den även i Rumänien och i begränsad omfattning i Kalifornien, Argentina, Chile och Australien. Chiantiviner består mestadels av sangiovesedruvor, men kan även blandas med annat. De mest kända exemplen är Chianti Classico och det betydligt dyrare Brunello di Montalcino. Här hittar du ofta den där totalt oemotståndliga tonen av körsbär och emellanåt i kombination med en dos mörk choklad. Hur gott som helst med andra ord. Så när du blir sugen på italienskt är sangiovese perfekt att hälla i glasen. Tillräckligt finurligt för att vara intressant, men samtidigt lättsamt och enkelt att tycka om. Som en perfekt pastamiddag. I VÄRT ATT VETA TEXT: MIA GAHNE Sangiovese är en av de mest kända italienska druvorna. Den odlas mest i de centrala delarna av Italien, framför allt i Toscana. Vinerna kan smaka ganska olika beroende på vilken så kallad klon av druvan som används. De har oftast en tydlig syra, runt 13 procent alkohol och en lite sträv kärvhet som påminner om körsbärskärnor. 3 TIPS SANGIOVESE 1. BRUNELLO DI MONTALCINO COL D’ORCIA, 2010 (12357), 274 KRONOR. Lyxliraren i sammanhanget och ett ytterst bra matvin. Mustigt och fylligt med härliga körsbärskärnetoner och en intressant örtighet. Servera gärna till saltimbocca. 2. BOLGARELLO ROSSO SANGIOVESE, 2013 (2325), 85 KRONOR. Prisvärt vardagsvin med mycket smak och som gör spaghettin och köttfärssåsen till något alldeles extra. Lite (15 %) syrah är inblandat också. 3. BROLIO, 2013 (2705), 129 KRONOR. Pålitlig Chianti Classico som brukar vara lätt att få tag på. Kryddigt och örtigt och som gjort för allsköns pastarätter, gärna med inslag av kött. 60 | nöjesnytt