Nöjesnytt Jönköping 1
vin till påsk & vårfest Till påsk äter vi massor
av god mat. Men vilka viner passar till påskbordet och kan samma viner följa med till första majfesten? Ja, inga problem för nu säger vi hej till lax och lamm, till bufféer, sallader och rätter vi vill mingla runt. Till sill och ägg dricks öl bäst. Även om vi vet att en kul, intressant och verkligen jättegod kombination är Amarone Costasera till matjesill om ni bryner på finhackad rödlök, rejält, i smör som sedan strös över sillen. Bättre än bäst smakar ändå påskbordets lax med nykokt potatis, dill och citron tillsammans med vita, friska viner av riesling eller sauvignon blancdruvan. Den senare kan när ursprunget är Nya Zeeland bli en riktig hit till påskdagens rökta laxtoast. Röda viner älskar lamm! Och vem kan motstå en rätt med lamm, vitlök och rosmarin. Smakerna gör vinet ”gott” som när det serveras och smakas i kombination kommer sjunga av välbehag. Säkra vinval till ”påsklamm” hittar man också i Italien, i distrikt Toscana av druvan sangiovese. Chiantivinerna passar både lammet och örterna perfekt. Precis som röda franska viner från Rhônedalen, Bordeaux eller Loire om det är ett av distriktets härliga, örtsmakande cabernet francviner. Eller varför inte plocka fram ett av många doldisviner (menar att vinerna levererar toppkvalitet i förhållande till de priser vi betalar) från Languedoc. Med i listan är vinet Château Pech-Latt från spännande appellationen Corbières. AMARONE COSTASERA 2013 (2345), Italien, 299 kr Betyg: 4 Att amarone enkom passar till smakrika kötträtter och till vilt under vintermånaderna stämmer inte. Få viner passar egentligen bättre till en ostbricka eller till säsongens grönsaker tillsammans med en köttbit av fläsk tillagade på grillen, utomhus en sommarkväll. Den nyanserade Costasera är måhända inte bästa valet till sommargrillpartyt då vinet har en struktur och stringens långt över många andra amarones. Lägg till smak av körsbär, örter, torkade apelsiner, kakao och fat. Välj hellre fina påskmiddagen, till ostbiten efter maten eller bara som ett läckert vin på tu man hand. Den som vågar provar till matjessillen enligt ovan och gillar man inte kombinationen, vänta in varmrätten och lammsteken. Har du vin kvar efter det sitter en bit ost som en smäck. 48 | nöjesnytt SANDER RIESLING TROCKEN 2018 (5368), Tyskland, 109 kr Betyg: 4 Det har kommit en ny årgång av rieslingvinet med den bedårande etiketten. Nyckelpigan poängterar enligt vinbonden, Stefan Sander, att familjejordbruket som han driver efter sin far brukats ekologiskt sedan begynnelsen. Och den som vill kan nästan smaka det för vinet är rent, friskt med klingande frukt av äpplen, mogen grape, mycket örter toppat med en knivsudd sötma, är det möjligen honung? Ingen kan heller missa att smaken är knastertorr varför bästa serveringstillfället antingen är till den krämiga, feta färskosten ni pimpar upp med färska örter eller varför inte, selleri. Bästa maträtterna till vinet har syra. Välj lax med citron, skaldjur naturell sprinklade med citron eller salladen med vinegrette. För alla tränade gommar är syran oftast välkommen och då passar vinet också som fördrink. CHÂTEAU PECH-LATT 2017 (2233), Frankrike, 119 kr Betyg: 4 Fylligt, rött vin från södra Frankrike och ursprunget Corbières i Languedoc-Roussillon. Smaken är verkligen rejäl, inte bonnig utan snarare hellre med stil, kraft och spänst. Det finns mörka frukttoner men framförallt smak av mörka bär. Blåbär, mogna vinbär, björnbär och en dos örter samt fat. Garrigue är namnet på doften som bäddar in distriktet. Påminner ungefär om ett potpurrie av Medelhavsörter och växter som upplevs sådär slående märkbart så snart regnet slutar. Av garrigue kan man också smaka i vinet. Slottet är en 120 hektar stor egendom som ligger avsides, inbäddat i det karga landskapet utanför byn Lagrasse. Att bedriva ekologisk odling med lika bra förutsättningar som här är få förunnat. Inte konstigt att eko-certifieringen redan kom 1991. Vinet är även ett av bolagets billigaste viner som kan lagras. SATELLITE SAUVIGNON BLANC 2018 (6200), Nya Zeeland, 95 kr Betyg: 4 Torr, aromatisk med lagom stram smak av päron, lime, passionsfrukt. Lägg till en hint av både mogna krusbär och honungsmelon. Att vinlandet Nya Zeeland går från den ena framgången till nästa väcker respekt. Det är svårt att tillverka bra viner. Skickligheten sitter i själva hantverket och ingen kan påstå att det i Nya Zeeland finns oändliga generationers erfarenhet att luta sig tillbaka på, jämfört med Europa. Inte heller vingårdarna har decennier av ålder att stoltsera med. Vinälskare känner ju till att gamla vinstockar många gånger är ”bäst” för det är vad som sägs. Sanningen är att gamla stockar inte orkar bära lika mycket frukt, druvor får därmed en bättre balans. Men det kanske mest spännande är att vintillverkarna i landet lyckats med konststycket att vara moderna samtidigt som de värnat sin personlighet. Lägg till en genomgående hög kvalitet på vinerna. Har, när jag tänker efter, inte provat ett enda Nya Zeeländskt vin som inte levt upp till grundläggande förväntningar. VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE