019 1
NOSTALGI Text: Peter Steen-Christense bild: Björn
Falkevik/Från boken ”40 väldigt goda hot shots” HOT SHOTS - 90-TALETS HETASTE DRYCK n klassiker som under början av 1990-talet uppnådde en hype vi knappast sett sedan dess inom dryckessegmentet. Gallianos försäljning ökade lavinartat i slutet av 1980- och början av 1990-talet. 750 procent på fem år är siffran jag sett. Anledningen var den lilla dryckesuppfinning som bartendern Bosse Bergström gjorde en höstkväll i 1988 när han stod på Svenska mässan och skulle vara med i Svenska mästerskapen i long drinks arrangerat av Sveriges bartenders gille (SBG). Löfbergs lila arrangerade en liten tävling med kaffedrinkar vid sidan om, där alla deltagare som gick vidare till final presenterade sina verk i Irish Coffee-glas förutom Bosse Bergström som stack ut med en liten skapelse serverad i snapsglas. E Inte för att Bosse vann, han kom tvåa, men hans skapelse som från början var skapad med Anisette istället för Galliano fick ett eget liv och på svenska krogar under de efterföljande åren behövde man inte ens gå fram till baren. Servitriser med hot shots-brickor gjorde regelbundna resor mellan borden. De senaste åren har man sett fler och fler som, förmodligen som en ”kul grej”, beställer och shottar galliano, grädde och kaffe. Men är det dags för en ordentlig revival nu möjligtvis? Startskottet kanske kan vara den svenske komikern Petter Bristavs kärlek till skapelsen och hans kommande bok, 40 väldigt goda hot shots, som släpps under hösten. Nyfikna som vi är så undrade vi såklart lite hur det kommer sig, han var ju faktiskt inte ens med när det begav sig. Hur kommer det sig att du ville göra en bok om hot shoten? Och hur ser din personliga relation till hot shoten ut idag? – När jag först kom på idén till att skriva en bok med en massa hot shots-recept så var det nog mer en kul grej men successivt har det vuxit fram genuin kärlek under tiden som jag jobbat med boken. Efter den där första shoten på Yaki da så dröjde det säkert ett helt år innan jag kom på ”just det, den där grejen gillade 26 NOLLNITTON jag” och det var nog då som jag för första gången gick och köpte en flaska Galliano på Systemet. Nu dricker jag det varje helg. Vad tycker du om hotshotens status idag, är den för bortglömd eller får den den respekt den förtjänar av bartenders och barägare? – Idag vet jag inte riktigt men under 2017 så gick det inte en enda helg utan att folk skickade mig bilder på sina egna hot shots de druckit på diverse hemmafester eller utekvällar. Varje söndag la jag upp alla bilder jag fått under hashtagen #HelgensHorreShorrar och jag vill minnas att det var då någon bartender skrev i en sluten grupp för bartenders ”ok det är officiellt, hot shoten är tillbaka”. Någonting sånt, jag var inte med i gruppen så jag har bara fått det återberättat för mig. Men 2017 var nog hot shotens bästa år sedan 90-talet. I boken har du ett gäng olika recept, finns det något av dem som du känner kan hota originalet? – Originalet är ju ändå originalet. If it ain’t broke, don’t fix it. Men om jag var tvungen att välja en som skulle kunna fajtas med originalet så är det nog min juliga ”Ho ho hot shot”. Delvis för att den är jävligt god och delvis för att det var den första egna hot shoten som jag ”uppfann”. Det är cirkus 30 år sedan det var hot shots-hysteri i landet. När tror du hot shoten får sin riktiga revival, och vad krävs egentligen för att det ska kunna komma? En bok, kanske? Artikel? Mer? – Jag tror tyvärr att hot shoten aldrig kommer få samma status som den hade sent 80-tal och tidigt 90tal. Jag var för ung för att uppleva det själv men jag har hört hur servitörer brukade gå runt med brickor med hot shots och sälja dem vid borden förr och det var alltid någon som köpte dem. I en perfekt värld kommer den här boken få alla att vilja dricka hot shots igen. Ho ho hot shot 2 cl Galliano 2 cl kardemumma-kaffe 2 cl löst vispad juleskums-grädde Smält ner en näve juleskum, låt svalna och blanda i den rosa krämen i vispgrädden. Vispa lätt. Ta ett gäng pepparkakor, krossa dom till smulor och släpp över juleskumsgrädden. Omslag: Niklas Lindblad